«Земля повинна працювати», —вважає луганський голова

Як і прогнозували, дебати з приводу продажу землі у Луганську завершилися, щойно закінчилися парламентські вибори і до керівництва обласного центру прийшла нова команда. Поставивши перед собою мету довести дохідну частину міського бюджету щонайменше до 20 млн. грн., новий міський голова Сергій Кравченко почав шукати резерви поповнення скарбниці. Одним зі шляхів, на його погляд, ефективного розв’язання цієї проблеми може стати раціональний підхід до продажу землі і майна громади. Насамперед сьогодні переглядають вартість землі і жилої площі. Якщо, приміром, ціна одного квадратного метра за державними розцінками становить щонайбільше 150 у. о., то комерційна — 1000 у. о. і більше. З огляду на це, вважає міський голова, не виключено, що вартість комунального майна, придбаного за заниженими цінами, буде переглянуто у бік збільшення з розрахунку 500—600 у. о. за квадратний метр.

Сергій Кравченко обіцяє, що відтепер виділення землі підприємцям проходитиме відкрито, без кулуарних домовленостей, у присутності громадськості і журналістів. Тепер земельну ділянку можна буде одержати тільки за наявності реального плану подальшого її використання. «Земля повинна працювати на благо міста, а не стояти облогом», — вважає міський голова. Та в Луганську нині заростають травою сотні квадратних метрів території, придбаної за безцінь для подальшого перепродажу. Таке розбазарювання майна міської громади Сергій Кравченко обіцяє припинити. Для соціального і економічного розвитку Луганська важливо, щоб на виділених ділянках споруджували житло, соціально значущі об’єкти. Це розв’яже відразу кілька важливих проблем, зокрема таких, як виділення безплатних квартир для пільгової категорії луганчан, створення додаткових робочих місць, формування коштів для благоустрою міста тощо. На сьогодні вже п’ять комерційних структур подали заявки на одержання землі під будівництво житлових багатоквартирних будинків.

Алла АНТІПОВА.

На громадських засадах,але не безплатно

Кожен депутат Івано-Франківської обласної ради може мати до п’яти помічників-консультантів — таке право закріплене у затвердженому сесією облради положенні про помічника-консультанта. Це нововведення було сприйнято неоднозначно. Деякі депутати, котрі звикли обходитися власними силами, наводили колегам арифметичні розрахунки: якщо кожен депутат, а їх в обласній раді — 120, максимально скористається цим правом, то армія помічників нараховуватиме 600 осіб! Запевнення, що всі вони, згідно з положенням, працюватимуть на громадських засадах, було сприйнято дещо скептично. Навряд чи за «спасибі» люди погодяться вивчати питання, необхідні депутату для здійснення його повноважень. Отож матимуть таку підмогу хіба що депутати зі статками. Зітхають і апаратчики, адже посвідчення, які видадуть помічникам-консультантам, стануть для них не лише перепусткою у владні кабінети та на різного роду засідання, а й дадуть право безплатно користуватися інформаційними базами даних, телекомунікаційними мережами обласної ради, ознайомлюватися з документами, інформаційними та довідковими матеріалами, користуватися копіювально-розмножувальною і обчислювальною технікою тощо. Врешті-решт суперечки припинив аргумент, що ініціатива про запровадження помічників-консультантів для депутатів обласної ради не є місцевим ноу-хау. Мовляв, коли є такий закон, то чому від нього відмовлятися.

Дарина НАЗАРУК.

Приз до дня народження

За словами нашої читачки з Кам’янця-Подільського Наталії Скірко, її родове дерево сягає в історію славних лицарів Запорозької Січі. Може, тому Наталі не позичати натхнення й настирливості у справах. За фахом викладач фізики. А ще вона — екскурсовод. Крім того, опанувала економіку житлово-комунальної галузі. За її допомогою створили товариство співвласників житла «Товтри», яке п’ять років успішно працює. До того ж ціни в нього нижчі, ніж загалом у місті. Була депутатом міськради, об’єднала городників та садівників краю, стала головою громадської організації «Кам’янеччина»...

Два роки тому пані Наталя подружилася з «Голосом». У цій газеті, каже вона, є все — від необхідних законів до важливих подій та юридичних порад. У нашій лотереї передплатників саме до дня свого народження пані Наталя виграла незвичний приз: авторську фотороботу засновника місцевої газети «Сім днів» Станіслава Стояновського та передплату на це видання. Вручаючи дарунки (на знімку), пан Станіслав побажав їй і далі бути у вирі подій міста, дбати про його розквіт і красу, повідомляє наш власкор Віра ШПИЛЬОВА.