Учора Президент України Віктор Ющенко представив у Донецьку нового голову обласної держадміністрації Володимира Логвиненка.

Керівникові області 61 рік, раніше обіймав посаду заступника голови облдержадміністрації. Як повідомляє наш власний кореспондент Ліна КУЩ, будівлю, де проходила зустріч Президента із активом області, пікетували активісти всеукраїнської мережі громадських організацій «Опора», які вимагали припинити бездумну, на їхню думку, забудову обласного центру та враховувати інте

«Я ніколи не прийму тему сепаратизму і тему федералізму, — заявив, виступаючи перед активом області, Президент України. Коментуючи мовне питання у зв’язку з наданням російській мові статусу регіональної в Донецькій області, Віктор Ющенко наголосив: для того, щоб змінити статус мови, потрібна ініціатива або Президента, або двох третин українського парламенту. Потім рішення приймають конституційною більшістю і через загальнонаціональний референдум. Водночас Президент зазначив, що розвиток мов національних меншин — це питання компетенції органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. «Влада повинна себе вести так, як влаштовує громаду», — вважає Президент.

А тим часом соціалісти протестують проти призначення головою Полтавської облдержадміністрації Валерія Асадчева. У заяві народного депутата України, першого секретаря обкому СПУ, екс-глави Полтавської ОДА Степана Бульби, як повідомляє прес-служба СПУ, це призначення названо викликом, що руйнує основи домовленості про створення коаліції на рівні Полтавської області та на всеукраїнському рівні. У своїй заяві С. Бульба нагадує, що Українська народна партія, котру представляє В. Асадчев, не має жодного мандату в облраді, натомість створено коаліцію у складі БЮТ, СПУ і «Нашої України».

Тиждень на оприлюднення декларацій

Міський голова Києва Леонід Черновецький доручив своєму заступнику запропонувати заступникам голови КМДА, главам районів, начальникам управлінь та всім керівникам комунальних служб столиці у тижневий термін надати свої декларації про доходи для оприлюднення їх у пресі. Чиновники окремо вказуватимуть і доходи своїх дружин (чоловіків). Як інформує прес-служба КМДА, всіх вищезгаданих осіб буде попереджено про моральну відповідальність за надання неправдивої інформації.

Роботу почали з протестів

Перше засідання сесії Одеської обласної ради, на якому було обрано голову і чотири його заступники, на думку прокуратури області, є нелегітимним і підлягає скасуванню. Про це йдеться у протесті прокурора, направленому до Одеського господарського суду.

— Згідно з законом, — прокоментував ситуацію виконувач обов’язків прокурора Одеської області Михайло Чорний, — першу сесію відкриває і веде голова обласної територіальної виборчої комісії. А першу сесію відкривала і вела особа, яка не уповноважена законом. По-друге, депутати обрали чотирьох заступників голови облради, а за законом в облраді може бути тільки один заступник.

На першій сесії справді був відсутній голова облтервиборчкому Володимир Білоусюк. Йому довелося терміново виїхати до хворого батька в Кишинів, про що він повідомив сесії в завіреній медпрацівниками телеграмі. Депутати, що зібралися, вирішили, що зачитати рішення облтервиборчкому про визнання їхніх повноважень може один із членів комісії. Що й було зроблено.

Нині протест прокурора Одеським господарським судом ще не розглянуто. А тим часом депутати облради знову зібралися на чергове засідання, на якому обрали голів постійних комісій, президію і погоджувальну комісію.

Депутати від політичної партії «Відродження» відмовляються брати участь у роботі сесії, яка, на їхню думку, є нелегітимною.

На думку голови обласної ради Миколи Скорика, засідання першої сесії пройшло виключно у рамках закону і не підлягає скасуванню. Такої само думки дотримуються присутні на першій сесії народні депутати України Леонід Клімов і Віталій Хомутинник.

А тим часом близько 60 депутатів обласної ради підписали звернення до прокуратури, з тим щоб притягти до кримінальної відповідальності голову облтервиборчкому Володимира Білоусюка за перешкоджання їм в здійсненні діяльності депутатського корпусу.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.