Прибуття до торгового порту Феодосії в ніч з 27 на 28 травня військово-транспортного корабля НАТО «Едвентидж», передового загону, який готує планові навчання «Морський бриз-2006», спричинило бурхливу реакцію народних депутатів України.

Віктор КОРОЛЬ, «Наша Україна»:

Допуск іноземних військ на територію України без погодження з Верховною Радою — дуже серйозне питання. З одного боку, є факт ратифікації та дозволу на проведення навчань. Це також форма міжнародних відносин, одна зі складових інтернаціональної безпеки. Але, з другого боку, задля запобігання суспільно-політичним збуренням, які мали місце в Феодосії, потрібна чітка законодавча регламентація присутності іноземних військ на нашій території. Мають бути чітко визначені місця проведення таких навчань, передбачено компенсації місцевій владі за можливі збитки. Все має бути розписано максимально чітко.

Тарас ЧОРНОВІЛ (Партія регіонів):

— Захід на територію України іноземного корабля, який має статус військового і перевозить військові вантажі тощо, підлягає під положення, чітко виписане в Конституції: дозвіл на перебування чи входження на територію України іноземних військових формувань дає тільки Верховна Рада. Парламент минулого скликання наприкінці роботи відхилив відповідний законопроект. Можливо, нині парламент дав би допуск на участь у таких навчаннях, але постає цікаве запитання: знаючи, що готується таке навчання, чому не можна було провести голосування першого дня роботи Верховної Ради, провести питання, які не вимагають створення коаліції? А не робити абсолютно безглузду перерву на два тижні. Тому одразу після продовження роботи Верховної Ради постане питання про відповідальність за такі дії. І саме такі дії можуть найбільше перешкодити результативному голосуванню з питання допуску військових формувань до навчань, які повинні проходити у Криму. Закладено міну сповільненої дії — це може закінчитися дуже жорстким політичним протистоянням у Криму, який знову стане «гарячою точкою».

Микола РУДЬКОВСЬКИЙ (Соціалістична партія):

— Йдеться про проведення навчань. Якщо Верховна Рада вирішить — навчання проходитимуть, а без позитивного висновку парламенту навчань не буде. Президент не може одноосібно прийняти таке рішення. Це питання розглядатиме парламент у червні. Сам факт висадки групи військових іншої держави потрібно проаналізувати суто юридично: чи мали вони право це робити без позитивного голосування у Верховній Раді. Якщо ні, то це порушення закону, за що мусять відповідати особи, які прийняли рішення. Для проведення навчань потрібна обов’язкова згода парламенту. Захід військового корабля тої чи іншої держави, з якою ми перебуваємо у певних відносинах, — це не якась трагедія. Але трагедія, якщо хтось із державних високопосадовців порушує закон, беручи на себе більше, аніж дозволено законом.

Записала Юліана ШЕВЧУК.