Чи можу я побудувати будинок на приватизованій земельній ділянці, що належить моїй матері, на якій зараз стоїть старенька хата, без оформлення на себе права власності на земельну ділянку?

Віктор ТОПОРНИЦЬКИЙ.

Тернопільська область.

У вашій ситуації передусім слід з’ясувати, у чиїй власності стара хата і кому належатиме новий будинок. Якщо хата належить вашій матері, то новий будинок також буде її власністю, і для будівництва не потрібно оформлювати на вас право власності на землю. У такому разі всі документи, пов’язані з отриманням дозволу на будівництво, подаватиме ваша мати, хоча вона може дати вам або іншій особі доручення на здійснення цих дій. Якщо старий будинок належить вам, хоч він і стоїть на землі матері, і ви бажаєте на його місці побудувати новий, то для оформлення дозвільних документів на будівництво вам доведеться офіційно врегулювати відносини з власником землі. Це можна зробити шляхом укладення договору оренди, купівлі-продажу або дарування. У разі переходу до вас права власності на ділянку вам треба буде також оформити на своє ім’я державний акт про право приватної власності на землю.

Наталя ВІЛАМОВА, юрист.

Менджував не своїм

За повідомленням прес-служби Прокуратури АР Крим, чиновника Республіканського комітету земельних ресурсів притягнуто до відповідальності за корупцію. Посадовець спрямував свою діяльність «на протиправне використання наданих йому повноважень для одержання матеріальних благ і послуг».

Постановою суду, яка не підлягає оскарженню, його визнано винним у вчиненні корупційного адміністративного правопорушення та оштрафовано. За результатами розгляду дисциплінарного провадження буде прийнято рішення про його подальше перебування на державній службі.

Слід зазначити, що на сьогодні це єдиний у країні службовець такого рангу, якого прокуратура притягла до відповідальності за дії, передбачені Законом України «Про боротьбу з корупцією».

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.