Процес утвердження ЗАТ «Укргазенерго» на українському ринку підходить до завершення. Як стало відомо, ця структура вже уклала угоди не тільки з кінцевими споживачами, а й із незалежними газовими трейдерами, які відтепер закуповуватимуть газ у СП для подальшого постачання на українські підприємства. Про хід переговорів та умови укладених угод та підписаних контрактів ми вирішили поцікавитися у президента асоціації «Газові трейдери України» Романа СТОРОЖЕВА.

— Скажіть, у чому полягає сенс існування посередників на газовому ринку? Яка реальна користь державі від посередників? І чи не вигідніше споживачам купувати газ безпосередньо в «Укргазенерго», а не у вас?

— Я гадаю, всі розуміють небезпеку становища, коли постачанням стратегічного ресурсу на внутрішній ринок займається лише одна структура. І якщо вже ми говоримо про демонополізацію, створення вільного конкурентного ринку та наближення до європейських стандартів, то без посередників нам не обійтися. В усіх розвинених країнах саме наявність посередників є запорукою стабільності ринку та його збалансованості, саме вони створюють конкурентне середовище. А що стосується того, чи вигідно буде споживачам купувати у нас газ... Я переконаний, що ціна нашого газу і ресурсу «Укргазенерго» майже не відрізнятиметься. Річ у тім, що є гранична ціна, встановлена НКРЕ, і всі структури, які займаються реалізацією газу, намагатимуться отримати максимальні прибутки в цих межах. Можливо, «Укргазенерго» продаватиме газ трохи дешевше, але ми компенсуємо це більш гнучкими умовами оплати.

— Чи важкі були переговори, адже, як відомо, СП «Укргазенерго» планувало продавати газ напряму?

— Переговори були непрості, але конструктивні. Справді, однією з перешкод на шляху до укладення угод були плани СП реалізовувати свій газ напряму споживачам. І нашим завданням було переконати представників СП у необхідності реалізувати частину газу через незалежних трейдерів. І в цій ситуації нам приємно констатувати, що в «Укргазенерго» панує атмосфера здорового глузду, прагматизму та порозуміння.

— Які обсяги ви планували закупити? Чи виправдали результати переговорів ваші сподівання?

— Ми отримали в повному обсязі те, що планували, тобто стільки, скільки потрібно на сьогодні нашим споживачам. Водночас головним позитивом для газового бізнесу ми вважаємо той факт, що під час переговорів нас не обмежували в можливих обсягах закупівлі газу. Тобто ми отримали саме ті обсяги, на які розраховували. Справа стосувалася лише принципового питання про згоду «Укргазенерго» продавати нам газ. Але ми розраховуємо взяти поки що 4 мільярди. Чому так? Через монополізованість та закритість ринку останніми роками клієнтська база незалежних трейдерів майже не розширювалася чи розширювалася дуже повільними темпами. Тому обсяги газу, який ми реалізовували, коливалися в незначних межах. Але відтепер, з початком впровадження більш прозорих та справедливих правил гри на газовому ринку, ми сподіваємося на розширення клієнтської бази та збільшення в наступному році обсягів закупівлі газу в «Укргазенерго».

На який термін підписано контракти?

— В Україні, за усталеною практикою, договори укладають на місяць з можливістю пролонгації кожного наступного місяця. Саме на таких умовах і були підписані контракти між незалежними трейдерами та СП «Укргазенерго».

Якою є частка незалежних трейдерів на газовому ринку після укладених угод?

— Цього року вона становитиме приблизно 7 відсотків. 4 мільярди газу, закупленого в «Укргазенерго», плюс півтора мільярда газу внутрішнього видобутку, який реалізується газовими трейдерами, становить у сумі 5,5 мільярда кубометрів газу. Але ці 7 відсотків вирахувані із загального газового балансу. Якщо зважити на те, що незалежні газові трейдери не постачають газ для населення та житлово-комунальної сфери, та визначити нашу частку на ринку газу для промисловості, то вона перевищить 10 відсотків. Наступного року ми розраховуємо наростити збут і імпортованого газу, і газу внутрішнього видобутку і зайняти 10—15 відсотків загального ринку, або близько 20 відсотків ринку газу для промисловості.

— Як вплине на ваш бізнес підвищення НКРЕ тарифу на зберігання газу в підземних газових сховищах?

— Я переконаний, що це означатиме насамперед нове підвищення ціни на газ, оскільки таке рішення автоматично призведе до збитків для тих суб’єктів, що проводять операції з газом, який зберігається у підземних сховищах. Якщо ж НКРЕ не підвищить граничну ціну, то це призведе до зниження активності операцій з газом з ПГС.

— Чи високою, на ваш погляд, є вірогідність того, що газові домовленості з Росією будуть переглянуті? Чи означатиме це розірвання ваших контрактів з «Укргазенерго»?

Така вірогідність є, і нас дуже турбує той факт, що досі не озвучена реальна альтернатива сьогоднішньому варіанту забезпечення України газом. Ми відповідальні за своєчасну поставку ресурсу на підприємства, а значить, за долі десятків і сотень тисяч працюючих на них людей. І тому нас надзвичайно цікавить питання, звідки ми братимемо газ, якщо угоди будуть денонсовані, а СП «Укргазенерго» ліквідоване. Якщо буде запропонований реальний альтернативний варіант, ми не заперечуватимемо. Але поки що цього немає.