Посібник для голів рад

«Організація роботи керівника територіальної громади» — така назва книги, щойно виданої і презентованої Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. У ній детально розписано повноваження і функціональні обов’язки сільського, селищного, міського голови. Значне місце у виданні приділено організаційному забезпеченню діяльності рад та їх виконавчих органів, плануванню роботи, діловодству, здійсненню контролю за виконанням рішень, формуванню програм соціально-економічного розвитку, місцевих бюджетів, повноваженням у сфері регулювання земельних відносин. Як зазначали на презентації, свіжими примірниками книги вже зацікавилися представники органів місцевого самоврядування не лише Чернігівської, а й Луганської, Кіровоградської, Черкаської областей.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.

Історичні маніпуляції — провокації

Міжнародні відносини мають здійснюватися на основі загальновизнаного принципу суверенності і недоторканності, територіальної цілісності всіх країн. У цьому переконаний блок «Наша Україна». В оприлюдненій заяві «нашоукраїнці» засуджують «популістські кроки окремих депутатів Державної Думи РФ», які вирішили ініціювати запит до уряду Російської Федерації щодо можливості приєднання Криму до складу РФ (згідно з Кючук-Кайнарджійським договором 1774 року).

«Наша Україна» заявляє, що «вищому законодавчому органу Росії не личить прийняття політичних рішень на основі історичних подій двохсотп’ятдесятилітньої давності. Ми переконані, що сучасні міжнародні відносини не повинні будуватися відповідно до угод доби Просвітництва чи інших епох, а враховувати політичні реалії сьогодення».

«Російським депутатам, яким дуже свербить «історія», варто нагадати, що Кючук-Кайнарджійський договір 1774 року був укладений між Російською імперією та Оттоманською Портою: двома не існуючими сьогодні державами. Такі «інтерпретації» окремих російських політиків можуть спровокувати радикальні українські політичні сили до наступних кроків: наприклад, приєднання до України всіх земель Київської Русі (включно з Москвою та Кубанню)», — йдеться в заяві.

«Нашоукраїнці», засуджуючи практику «історичних маніпуляцій», виступають за розвиток дружніх та партнерських відносин між Росією та Україною, зокрема, за продовження процесу делімітації кордону на цій основі.