Майже 29 мільйонів гривень — така сума заборгованості із заробітної плати в Черкаській області. Це на три мільйони менше, ніж на цей час торік. Однак це незначне погашення зовсім не тішить тих працівників, у котрих, по суті, вкрадено їх зароблені гроші.

Два роки оббивають пороги владних кабінетів представники Канівського дочірнього підприємства ЗАТ «Лізингова компанія «Хліб України». І безрезультатно. Їхня заробітна плата у розмірі майже 67 тисяч гривень безслідно «випарувалася».

Ось як написав про це до «Голосу України» Василь Нікітенко, який відстоює права свого колективу у владних інстанціях: «У квітні 2004 року наш хлібозавод, який належав лізинговій компанії, продали. Про цю оборудку нам, працюючим на заводі, оголосили всупереч закону, в день її проведення. Водночас зачитали листа заступника голови правління ЗАТ про те, що «Хліб України» розглядає шляхи погашення заборгованості у зарплаті і виконає свої зобов’язання у повному обсязі згідно з чинним законодавством. Лист адресувався міському голові. На жаль, всі ці запевнення і клятви виявилися пустопорожніми обіцянками. Ніхто й не збирався повертати вкрадене у нас...»

Далі, писав Василь Іванович, робітники хлібозаводу звернулися до органів правосуддя. Суд зобов’язав через державну виконавчу службу примусово стягнути з ЗАТ борг у зарплаті. Однак ДВС повернула виконавчі листи, мотивуючи це тим, що у відповідача відсутні кошти. Тоді хлібопеки попросили вплинути на порушників закону прокуратуру. Одночасно Канівський міськвиконком висунув ЗАТ вимогу розплатитися з працівниками заводу. Відправили також скарги на «Хліб України» тодішньому прем’єр-міністру В. Януковичу. Щоправда, навіть відписки не отримали. Як і ліквідації боргу із зарплати.

Тепер канівські пекарі ось уже більше року просять нову владу виконати закон. Написали й Президентові України. У тому листі є й такі слова: «Хочемо почути від Вас, Вікторе Андрійовичу, відповідь. Доки у нашій державі буде рабська праця? Інакше чесну працю, яка не оплачена, назвати не можна».

Із секретаріату Президента звернення пере-слали в область. А в прокуратурі Черкаської області пообіцяли предметно зайнятися скаргою після перевірки контролюючими органами діяльності лізингової компанії «Хліб України».

Що ж, повернемося й ми до цієї теми після компетентної перевірки.

Черкаська область.