Сьогодні, щоб розпочати будівництво, необхідно одержати «добро» більш як від сотні всіляких установ та організацій. А щоб усіх їх обійти та зібрати від них підписи, проходить від двох до двох з половиною років. Причому істотної різниці немає, збираєте ви дозвільну документацію для будівництва заводу чи літньої кухні. І хоч цих норм особливо прискіпливо дотримуються здебільшого у великих містах і населених пунктах, від цього не легше навіть потенційним забудовникам.

Чи не можна реформувати й спростити дозвільну систему у сфері господарської діяльності? Зробити так, щоб будівельна галузь стала локомотивом економіки, як це ми бачимо у розвинених країнах? Можна, кажуть у Міністерстві будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства. І щоб зрушити справу з місця, гуртом долати перешкоди, тут з Чернівецькою міськрадою уклали угоду про співпрацю. Її підписали у присутності представників ЗМІ міністр Павло Качур та міський голова Чернівців Микола Федорук.

— Це своєрідний експеримент, — зауважив керівник міністерства Павло Качур, — який діятиме на будівельних майданчиках Чернівців. «Добро» на нього дали і ми, і керівники буковинського міста.

Угодою передбачено проведення спільних заходів стосовно ефективнішого впровадження чинних законів про містобудування, планування та забудову територій, про архітектурну діяльність. Обидві сторони вважають, що зможуть пришвидшити отримання вихідних даних та технічних умов на проектування, погодження документації, проведення комплексної державної експертизи, впорядкувати систему ліцензування, обмін інформацією тощо. Досить важливо, що підписанти мають намір екологічні, інвестиційні, санітарно-епідеміологічні та інші експертизи не лише скоротити в часі їх проведення, а й звести до так званого «єдиного вікна».

Тривала тяганина з одержання дозвільної документації, — підкреслив Микола Федорук, — відлякує потенційних інвесторів. І змінити це на місцевому рівні ми не можемо, тому спробуємо разом і впорядкувати систему, і скоротити час на одержання дозволів. Це вкрай необхідно, бо що менший термін будівництва, то менша його собівартість. А площ, де розвернутися будівельникам, у нас чимало. Чернівці розкинулися на 153 квадратних кілометрах, як Львів, а населення у нас втричі менше...

Хочеться вірити, що експеримент запрацює не лише у Чернівцях, а й з часом у Харкові, як пообіцяв Павло Качур. Мінбудархітектури та житлокомунгоспу сподівається на зрушення у цій справі, адже його фахівці внесли пропозиції стосовно змін до 23 законів України.

Наміри експериментаторів, здається, благородні. Однак варто подбати про те, щоб під ширмою нововведень не розплодилися всілякі посередницькі комерційні структури, які робитимуть на цьому гешефт. Щоб за ті ж методички та містобудівну документацію, скажімо, якими хочуть ощасливити регіони міністерські чиновники, не здирали три шкури.