Рік тому сім тисяч акціонерів із ВАТ «Дніпромеханомонтаж» раптом стали зайвими — опинилися за воротами свого дитячого оздоровчого центру «Хвиля». Колись він був створений їхнім рідним підприємством на березі Азовського моря як дочірній підрозділ «Дніпровські зорі». Потім був перереєстрований у самостійне ТОВ з новою назвою. Володіючи 25-відсотковим пакетом його акцій у статутному фонді, законні співзасновники почувалися спокійно і впевнено. Спільно розвивали в Кирилівці бази відпочинку, вкладали туди кошти, розподіляли прибуток. Але в березні минулого року стався перелом. Пішов з життя керівник ВАТ і власник 56 відсотків акцій «Хвилі».

Колектив вирішив продовжити ще на рік директорські повноваження Дмитра Г., який володів 10 відсотками акцій «Хвилі». Але з обов’язковою умовою — керівник зобов’язаний підписати контракт на трудові відносини. Переобраний відмовився, за що з цієї посади був звільнений. Але Дмитро Г. продовжує керувати оздоровчою базою. До того ж, за словами, акціонерів, не обтяжуює себе звітами перед колективом ТОВ про фінансово-господарську діяльність, плани і перспективи. Не звертаючи уваги на всі рішення загальних зборів ДОЦ. Утім, саме вони (збори), згідно з чинним статутом, є головним керівним повноважним органом товариства.

Дмитро Г. запевняє, що під час прийняття загальних рішень не враховуються ті 56 відсотків акцій, що раніше належали колишньому голові товариства. А значить: до передачі цієї вирішальної частки законним спадкоємцям будь-які збори не можуть вважатися легітимними. Згідно з визначенням Бабушкінського райсуду від 22.06.2005 р., ТОВ «ДОЦ «Хвиля» заборонено вносити корективи в документи товариства в частині зміни складу учасників щодо частки».

Акціонери звернулися по підтримку в суди, до правоохоронних органів Дніпропетровської і Запорізької областей. Оскільки, за їхніми словами, Дмитро Г. відмовляється допускати їх до фінансових і господарських документів, самі підрахували: за раз центр може прийняти 300 осіб, 12 днів відпочинку для кожного коштують 720 гривень. Виходить, за сезон можна тут заробити до півтора мільйона гривень. Сама база коштує близько 550 тисяч. А подейкують, що її кредиторська заборгованість нібито вже перевищила 600 тисяч. І, можливо, колись її можна буде просто «віддати за борги». А перешкодити цьому акціонери не можуть — тож вони стурбовані: чи не привласнюють за їхніми плечима зароблені тут кошти, чи не практикують постійне ухиляння від вимог оподатковування, чи не доводиться свідомо курортне господарство до банкрутства? І навіщо це Дмитро Г. почав поступово вивозити майно і техніку з території бази? Щоправда, пояснював він свої дії бажанням вберегти загальне добро від можливого розкрадання і для того, щоб «краще підготуватися до майбутнього літнього сезону». Але чи так це насправді?

Восени минулого року в. о. голови правління ВАТ «Дніпромеханомонтаж» державної корпорації «Укрмонтажспецбуд» О. Куликов, втомившись від невизначеності та байдужості державних контролерів, звернувся по допомогу і підтримку до народного депутата Віталія Шибка.

Депутат відреагував негайно. Одразу було відправлено його запит Генпрокуророві і міністру внутрішніх справ: «...керуючись ст. 16 Закону України «Про статус народного депутата», прошу вжити заходів для ефективного захисту інтересів громадян України, перевірити зазначені у зверненні факти протиправних дій. І вказати причини невжиття заходів з боку працівників правоохоронних органів Акимівського району. Відповідь прошу надати у зазначений законом термін».

Лист депутата з Генпрокуратури було передано прокуророві Запорізької області В. Стеценку. І вже незабаром з облпрокуратури депутатові і заявникам повідомили, що матеріали раніше закритої Акимівською райпрокуратурою справи стосовно Дмитра Г. тепер направлено для проведення додаткової перевірки. Майже одночасно надійшла відповідь і з управління держслужби з боротьби з економічною злочинністю УМВС у Запорізькій області: «Постанова про відмову в порушенні кримінальної справи є незаконною, її винесено передчасно і вона підлягає скасуванню у зв’язку з неповнотою проведеної перевірки».

Але, попри бадьорі обіцянки і запевнення правоохоронців, змін на краще не сталося. Уже на початку цього року до прокурорів Дніпропетровської і Запорізької областей із проханням розібратися і допомогти виправити ситуацію звернувся голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Але все, як і раніше, залишається без змін.

І знову депутатське звернення Віталія Шибка відправлено на адресу Генпрокурора і міністра внутрішніх справ: «Навіть через два(!) місяці мені не надали жодної відповіді, що є порушенням моїх прав народного депутата. Що тоді можна казати про інших громадян України... Ніякої перевірки із залученням фахівців обласного КРУ, про що 3 грудня повідомило керівництво МВС, не проводилося. Жодних заходів для захисту прав громадян не прийнято. Справу, по-моєму, знову «поклали під сукно»...

Віз, як то кажуть, і нині там. Призначений загальними зборами новий директор ТОВ «ДОЦ «Хвиля» Юрій Войтаник, незважаючи на всі документи від акціонерів, так досі й не може прийняти управління базою. А все тому, що Дмитро Г. після закінчення літнього сезону звернувся до Бабушкінського райсуду Дніпропетровська з позовом про визнання рішень загальних зборів «Хвилі» недійсними. Зрозуміло, ці рішення його не влаштовують, бо за невиконання вимог статуту і відмову підписати трудову угоду його звільнено ними з посади директора і виключено із товариства. А Бабушкінський райсуд призупинив рішення загальних зборів і заборонив власникам(!) представляти інтереси товариства перед іншими організаціями й установами.

...На адресу Генеральної прокуратури, Ради суддів України і народного депутата Віталія Шибка направлено чергові звернення з проханням допомогти встановити істину, розібратися і покарати винних.

Дніпропетровська область.