Навіть якщо у Верховній Раді де-юре створять помаранчеву коаліцію, то де-факто, за підсумками голосування, буде коаліція між «Нашою Україною» та Партією регіонів, і до них обов’язково долучаться ще й соціалісти. Таку думку висловив на вчорашній прес-конференції в агентстві «УРА-інформ» лідер фракції комуністів у Верховній Раді Петро Симоненко.

«Коаліція, яка намагається бути створена з трьох політичних сил, як політична надбудова, є нестійкою і не буде тривалою, — сказав Петро Симоненко, — бо в ній немає фінансового базису. Дві третини економічного базису України перебуває під контролем тих фінансових груп, які входять до Партії регіонів». До того ж, зауважив лідер КПУ, у східних та південних регіонах України до влади в органах місцевого самоврядування прийшли представники Партії регіонів. Тож до 7 червня, коли має відбутися наступне пленарне засідання парламенту, на думку лідера КПУ, коаліцію у складі «Нашої України», БЮТ і СПУ не буде створено. «Бо головна мета — це утворити коаліцію з «регіоналами». До цього все йде», — вважає П. Симоненко.

Самі ж комуністи, за словами їхнього лідера, до жодної коаліції у парламенті приєднуватися не збираються. Проект коаліційної угоди від Партії регіонів отримали і вивчили, однак, запропоновані «регіоналами» механізми виходу з економічної кризи їх не влаштовують — мовляв, знову все перекладають на кишені виборців.

Однак у розподілі парламентських комітетів і навіть боротьбі за крісло Голови Верховної Ради фракція КПУ не стоятиме осторонь. Петро Симоненко пропонує на посаду глави парламенту Адама Мартинюка, котрий вже має значний досвід роботи у керівництві Верховної Ради. До того ж, заявив П. Симоненко, представник комуністів не буде заангажований жодним фінансово-політичним угрупованням. А під час розподілу парламентських комітетів КПУ претендуватиме на економічний блок. А якщо кандидатура комуніста не знайде підтримки серед інших фракцій, П. Симоненко бачить на посаді Голови Верховної Ради «регіонала» Миколу Азарова. І пояснює це так: парламент перетворився на клуб олігархів і фінансово-промислових угруповань, а М. Азаров добре знає інтереси великого капіталу.

Збільшення кількості комітетів Верховної Ради з 24 до 29 комуністи не підтримують. На наступному пленарному засіданні парламенту, 7 червня, фракція КПУ наполягатиме на розгляді питання про прибуття до Феодосійського морського порту військово-транспортного корабля США, що, за словами лідера КПУ, відбулося без рішення Президента України чи Верховної Ради. П. Симоненко заявив, що володіє інформацією, начебто після розвантаження корабля НАТО на території України готується операція з висадки десанту НАТО і підготовки плацдарму для майбутньої бази НАТО. Комуністи вже внесли проект постанови Верховної Ради про заслуховування у парламенті в. о. міністрів оборони та закордонних справ щодо натівського корабля, а також пропонуватимуть схвалити зміни до Держбюджету, щоб припинити фінансування програм співпраці України з НАТО, обговорити проблеми газопостачання, зростання тарифів та цін тощо.

А заяву Президента України щодо прийняття ним рішення про призначення прем’єр-міністра лише після обрання Верховною Радою й приведення до присяги суддів Конституційного Суду, лідер комуністів розцінив як «шантаж» і «передумову до встановлення політичної диктатури».