Футбол. Товариський матч. Україна—Коста-Рика. 4:0. Голи: Назаренко, 29, Воробей, 34, Калиниченко, 40, Бєлік, 57.

Україна: Шовковський (Шуст, 46), Несмачний (Єзерський, 46), Тимощук (Гусін, 46), Русол, Воробей, Ващук, Назаренко (Шелаєв, 61), Калиниченко, Бєлік, Ротань (Воронін, 46), Свідерський (Гусєв, 46). Тренер — Олег Блохін.

Коста-Рика: Альфаро, Бадилья, Сентено (Азофейcа, 46), Фонсека, Гомес (Бернард, 46), Марин (Уманья, 46), Родрігес, Саборіо (Ванчопе, 57), Секейра, Воллес (Драммонд, 72), Боланьйос (Ернандес, 57). Тренер —Алешандре Гімараєш.

Арбітр — Микола Іванов (Росія).

28 травня. Київ. НСК «Олімпійський». 21 градус. 29 000 глядачів.

— Не судіть нас суворо за результати товариських матчів, дуже прошу вас, — звернувся до представників ЗМІ Олег Блохін (на знімку) під час спілкування з ними минулої суботи на тренувальній базі ФК «Динамо» в Кончі-Заспі. — Адже ці матчі для того, щоб востаннє перевірити свої задумки. А все серйозне почнеться вже на чемпіонаті...

Однак, погодьтеся, перемоги на всіх рівнях додають упевненості, здорової енергії. Гадаю, ніхто з прихильників збірної України не ... засмутився від того, що вона переконливо й результативно переграла суперника, який матчем зі збірною Німеччини в Мюнхені 9 червня дасть старт фінальній частині чемпіонату світу-2006.

Обидві команди, в принципі, перебували в рівних умовах, бо грали на тлі втоми. Тренуватися не припиняють навіть у дні контрольних зустрічей. Тому, либонь, у діях суперників не було забагато легкості. Але українці мали чималу перевагу. Як на мене, в них непогано виходив колективний відбір.

Хоча гостей дуже підвів їхній воротар. У двох перших м’ячах його чимала «заслуга». В першому випадку він випустив м’яча під час прийому. І Назаренко влучно пробив під гострим кутом. Потім Альфаро вискочив далеко від місця роботи. Прудкий Воробей добре зіграв на випередження, підставив ногу, і м’яч влетів у порожні ворота.

Ще два м’ячі господарі забили дуже ефектно. Третю результативну атаку розпочав Бєлік. Він віддав передачу Вороб’ю, той промахнувся. Ротань сильно вдарив, воротар парирував, а Калиниченко, злетівши вгору, головою вразив ціль. Нарешті ще одну красиву комбінацію українці провели у другому таймі. Гусєв знайшов у штрафному Бєліка, і Олексій з льоту влучив під поперечину.

Уболівальники вітали переможців і водночас прощалися з ними, відряджаючи до Німеччини. Керівник секретаріату Президента України Олег Рибачук, в. о. віце-прем’єра В’ячеслав Кириленко, президент ФФУ Григорій Суркіс та в. о. міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко передали команді Державний прапор, який приймали Олег Блохін та Олександр Шовковський. Сашко поцілував синьо-жовтий стяг. А на трибуні, на якій відбувалося те зворушливе дійство, було прикріплено гасло-напуття: «У добру путь!». Її своїй футбольній команді бажає вся країна.

***

Контрольну зустріч провели також іспанці, з якими 14 червня у Лейпцигу збірна України проведе свій перший історичний поєдинок у фіналах чемпіонатів світу. Отже, Іспанія—Росія. 0:0. Підопічні Луїса Арагонеса грали в такому складі: Касільяс, Пуйоль, Пабло, Сергіо Рамос, Антоніо Лопес (Гоакін, 72), Сенна (Габі Алонсо, 46), Альбельда (Гаві, 46), Фабрегас (Іньєста, 46), Луїс Гарсія (Рауль, 46), Фернандо Торрес, Вілья (Рейєс, 61).