Звертається до Вас трудовий колектив ТОВ «Луганський електромашинобудівний завод». Просимо допомогти українському виробникові і його трудовому колективу відстояти свої законні права, не допустити порушення Конституції і законів України, неповагу в країні стосовно людей праці.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Луганський електромашинобудівний завод» — це молоде підприємство, воно динамічно розвивається, протягом трьох років виробляє й постачає електротехнічне устаткування на підприємства й заводи «Укрзалізниці» — нашого генерального замовника (основний обсяг виробництва!) і залізниць інших країн: Російської Федерації, Білорусі, Казахстану, Туркменистану. Листом № 14/940 від 27.10.2003 року ТОВ «ЛЕМЗ» було внесено до переліку підприємств, продукція яких дозволяється до використання на залізницях України. Претензій і рекламацій стосовно якості товарів, що випускаються і реалізуються протягом цих років, завод не одержував. З деяких видів продукції ТОВ «ЛЕМЗ» є єдиним вітчизняним виробником, крім того, постійно освоює випуск нової продукції для залізниць і збільшує асортимент продукції, що випускається. На нашому підприємстві працюють 414 кваліфікованих фахівців і робітників, постійно створюються нові робочі місця, плануються і будуються нові цехи з випуску продукції, освоюються нові потужності. Важливий момент: наша продукція сертифікована в системі УкрСепро, а пневматичні контактори для електровозів і електропоїздів увійшли в число 100 кращих товарів України за підсумками 2005 р. Більше інформації про наш завод — у статті всеукраїнської транспортної газети «Магістраль», № 11 (1121) за 24—30 березня 2006 р. «Парад електричних апаратів для Укрзалізниці».

На сьогодні у нас складається ситуація, в якій ми хотіли б розібратися з Вашою допомогою. ДП «Укрзалізничпостач», як державне підприємство, у рамках Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» провело тендери з планових закупівель на 2006 р. Результати проведення цих тендерів просто перевершили всі наші сподівання! Постачальниками «Укрзалізниці» цього року стали фірми-посередники, які пропонують продукцію імпортного виробництва, що, за нашими відомостями, вища за ціною і в більшості випадків не пройшла тестування й випробування на придатність до використання на українському залізничному транспорті. Приклад: Київська фірма-посередник ТОВ НВП «Квазар комплекс» брала участь у тендері, проведеному «Укрзалізницею», пропонуючи продукцію виробництва російського заводу «Електромашина». Схема участі в тендері була така:

1. Після подачі документів на участь у тендері від імені «Квазар комплексу» надсилалися листи в інстанції «Укрзалізниці», а також керівництву тендерного комітету, в яких ішлося про те, що технічна документація на продукцію ТОВ «ЛЕМЗ» викликає сумнів у правильності оформлення.

2. Після цього від «Укрзалізниці» направляли комісії у складі провідних технічних спеціалістів для перевірки технічних умов виробництва ТОВ «ЛЕМЗ».

3. Комісія підписувала висновок, який підтверджував належну якість продукції ТОВ «ЛЕМЗ» і високий технічний рівень виробництва, а «Укрзалізниця» підтверджувала, що продукція заводу погоджена у встановленому порядку й рекомендується для використання на залізницях України.

5. Однак акцепт від ДП «Укрзалізничпостач» на укладання договору на постачання Укрзалізниці одержало ТОВ НВП «Квазар комплекс», з чим ми не погодилися і направили скаргу у відповідні органи.

Отож ТОВ «ЛЕМЗ» опинилося у складній ситуації: може зменшитися випуск продукції, підприємство працюватиме на склад, очікуючи іноземних замовників. При цьому на заводі не буде створено нових робочих місць, як це планувалося, може зменшитися кількість наявних, і велика кількість працівників і службовців утратять роботу. У підсумку державний бюджет недоотримає значну частину прибутку, внаслідок таких дій з вітчизняним виробником (як це відбувається з нашим підприємством), а також великі (за нашими підрахуками, майже два мільйони гривень тільки за вищенаведеним тендером) суми буде переплачено з бюджетних коштів для закупівлі товарів іноземного виробництва через вищі ціни.

На наш погляд, є всі ознаки, що змушують нас припускати недобросовісну конкуренцію, очевидне порушення законів України і програми держави про підтримку українського виробника. Ми, звичайно, відстоюватимемо свої права й у судовому порядку, але вважаємо, що ця ситуація потребує більшої уваги з боку нашого уряду і суспільства, бо сьогодні зневажаються права і тих людей, що стояли на барикадах і обирали нинішній уряд і Президента у надії відстояти демократію, а не свавілля й корупцію.

Просимо сприяти нам у розслідуванні цих фактів найближчим часом (документи і матеріали, що підтверджують ці факти, у нас підготовлені в повному обсязі).

Директор ТОВ «Луганський електромашинобудівний завод» Ю. Гребеньков і трудовий колектив заводу, загалом 414 осіб.