Нова редакція Закону «Про телебачення і радіомовлення в Україні» діє лише три місяці. Однак його виконання породило низку проблем. Зокрема, оператори кабельного телебачення нарікають на чисельні безпідставні перевірки контролюючих органів, ускладнення вимог для отримання ліцензії, втручання з боку держави у формування пакетів телепрограм і встановлення тарифів на послуги кабельного телебачення.

Президент асоціації «Укртелемережа» (Донецьк) Василь Анипченко під час «круглого столу» «Зміни до закону про телебачення: кому війна, а кому мати рідна», що відбувся в Українському рейтинговому агентстві «УРА-інформ», заявив, що після прийняття нового закону деякі кабельні оператори, особливо в регіонах, опинилися під загрозою знищення. Адже якщо раніше, за старим законом, суб’єктом відносин виступав «суб’єкт господарювання», то нині — «юридична особа». А кабельні телемережі, особливо в маленьких містечках, зазвичай зареєстровані приватними підприємцями, тобто фізичними особами. Член ради директорів Спілки кабельного телебачення України Олег Баранов нарікав на бюрократію під час подання документів на ліцензування до Нацради з питань телебачення та радіомовлення України.

Натомість член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Віктор Понеділко, також не заперечуючи необхідності вдосконалення окремих норм чинного закону про телебачення, вважає безпідставними звинувачення з боку операторів кабельного ТБ на адресу Нацради. В. Понеділко нагадав, що за новим законом всі ліцензії чинні до завершення строку дії і лише потім їх доведеться приводити у відповідність з вимогами закону. Отож ще жоден кабельний оператор не припинив свою діяльність. Інша річ, що деякі кабельники намагаються діяти без ліцензії Нацради. Не йдеться і про жодну цензуру з боку Нацради, наголосив В. Понеділко. За законом, тариф на універсальну послугу — тобто соціальний пакет телепрограм — підлягає державному регулюванню. Але кабельні оператори, як вважають у Нацраді, намагаються створювати пакети з більшою кількістю телепрограм за значно вищу абонентську плату. До того ж, за міжнародними конвенціями, якщо кабельний оператор закуповує телепрограми зарубіжних телеканалів, їх зміст має обов’язково відповідати вітчизняному законодавству.

Нацрада вже звернулася до Кабінету Міністрів з проханням визначити методику розрахунків тарифів на послуги кабельного телебачення, а уряд, з ініціативи Держкомтелерадіо, вже готує на розгляд Верховної Ради проект змін до закону про телебачення та радіомовлення.