Краще для того, щоб вирішити проблеми реалізації адміністративно-територіальної реформи, визначити пріоритети для подальшої реалізації цієї реформи, розробити механізми та інструменти впровадження такої реформи. Саме з цією метою вчора провели «круглий стіл» на тему «Адміністративно-територіальна реформа в Україні: проблемні аспекти та шляхи її подолання», організаторами якого були проект Європейського союзу «Сприяння регіональному розвитку в Україні» та Громадський центр інституційного розвитку.

У «круглому столі» взяли участь представники Верховної Ради України, секретаріату Президента, Кабміну, члени Національної ради з питань державного регулювання та місцевого самоврядування, українські фахівці з питань адміністративно-територіальної реформи, а також міжнародні експерти з Франції, Німеччини та Польщі, які поділилися цікавим, корисним або повчальним досвідом здійснення адміністративно-територіальної реформи у своїх країнах, розповіли про негативні та позитивні результати її проведення, висловили своє бачення визначення пріоритетів здійснення адміністративно-територіальної реформи в Україні. Також іноземні гості надали свої рекомендації, пропозиції та уточнення для регіонального розвитку України.

У свою чергу, народний депутат, президент Громадського центру інституційного розвитку Наталія Прокопенко поінформувала всіх присутніх про першочергові завдання для нового складу Верховної Ради від Президента України, серед яких і здійснення адміністративно-територіальної реформи. До того ж, за словами народного депутата, у переліку законопроектів, який перейшов від депутатів минулого скликання до новообраних депутатів, під першим номером стоїть законопроект, яким пропонується внести зміни до Конституції України щодо зміни самоврядування.