25 травня 80 років тому кулею більшовицького агента Шварцбарда в Парижі вбито голову Директорії й Головного отамана військ УНР Симона Петлюру. Ім’я його довгі роки вживалося лише як символ так званого українського буржуазного націоналізму. Не згадували за радянських часів про свого земляка й у Полтаві.

Та часи змінилися. Й нині у зв’язку з трагічною датою в обласному центрі гідно вшанували пам’ять про славного земляка. 23 травня у Полтавському краєзнавчому музеї пройшли вже VІІІ Петлюрівські читання за участю науковців Полтави, Києва та інших міст України. В рамках науково-практичної конференції презентовано шостий том книжкової серії «Полтавська петлюріана» за матеріалами VІІ Петлюрівських читань. Книга ця побачила світ за сприяння управління у справах преси та інформації ОДА.

А головні урочистості відбулися 25 травня у Полтавському муздрамтеатрі імені Гоголя, де громадськість міста вшанувала Симона Петлюру на вечорі пам’яті. Того ж дня у Свято-Успенському соборі відслужена панахида. У школах області, культурницьких закладах Полтавщини відбулися літературно-тематичні вечори, відкрилися книжкові виставки, присвячені життю та діяльності Отамана.

До Дня незалежності України на будинку колишньої духовної семінарії (нині Полтавська аграрна академія), де навчався Симон Петлюра, буде відкрито меморіальну дошку. Облдержадміністрація звернулася до Полтавського міськвиконкому з ініціативою присвоїти одній із центральних вулиць міста ім’я Петлюри.

Звісно, повернути людині добре ім’я через 80 літ після загибелі — річ непроста. Навіть на Батьківщині, де це ім’я систематично й нахабно оббріхувалося. Полтавці переконані: лише об’єднавши зусилля влади та громадськості, можна подолати тягар радянської пропаганди проти Петлюри. І перші кроки в цьому напрямі вже зроблено.

Полтава.