Вечірнє засідання 25 травня

До обрання керівництва Верховної Ради члени тимчасової президії вестимуть пленарні засідання почергово — після голови підготовчої депутатської групи Івана Бокого вперше у ролі головуючого виступила лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова. Дві фракції — «регіоналів» та комуністів — протестували проти рішення «Нашої України», БЮТ і СПУ зробити перерву в роботі парламенту до сьомого червня. До цієї дати «помаранчеві» обіцяють домовитися і визначитися з проектом коаліційної угоди.

Євген Кушнарьов виголосив з парламентської трибуни заяву фракції Партії регіонів. У ній «біло-голубі» звинувачували «трійцю» в порушенні Регламенту роботи Верховної Ради. І стверджували, що таку велику перерву в роботі сесії було зроблено з єдиною метою — затягнути час, щоб продовжити інтриги зі створення «помаранчевої» коаліції. Тоді як нині, «в обстановці економічної кризи і загрози колапсу для всієї економіки», на думку «регіоналів», треба негайно взятися за вирішення дуже болючих економічних проблем і розпочати ефективну діяльність нового парламенту. А Олександр Стоян нагадав про 101 невідкладний законопроект, серед яких 45 — із пропозиціями Президента.

Лідер фракції КПУ Петро Симоненко звернув увагу на потребу вже у червні розробити та схвалити Бюджетну резолюцію на наступний рік і вирішити пекучі питання цін та тарифів на комунальні послуги, газ і електроенергію, підготовки до збирання врожаю.

Натомість Юрій Ключковський («Наша Україна») переконував: навпаки, щоб знову не доводити до тривалої «спікеріади», треба спочатку провести переговори, домовитися і швидко та ефективно рухатися далі.

«Нашоукраїнці» схрестили мечі з «регіоналами» і з мовного питання. Одні вперто виступали російською, хоча чудово володіють українською, інші вимагали перейти на державну мову. Раїса Богатирьова нагадала опонентам норму Регламенту Верховної Ради, за якою промовець, котрий не володіє державною мовою, може виступати іншою мовою, а переклад його виступу державною мовою, у разі потреби, забезпечує апарат Верховної Ради. І закликала припинити з цього приводу будь-які недоречності.

Зрештою, парламент схвалив 400-ма голосами постанову про висвітлення роботи першої сесії Верховної Ради п’ятого скликання, а Іван Бокий (СПУ) звітував про роботу очолюваної ним підготовчої депутатської групи, котра працюватиме до створення парламентських комітетів. Серед пропозицій, вироблених підготовчою депутатською групою, за словами І. Бокого, найсуперечливішою є збільшення кількості комітетів Верховної Ради із 24 до 29. Дехто з депутатів вважає, що утворення нових комітетів лобіюють «під себе» деякі парламентарії. Однак це питання остаточно розв’язуватиме весь склад парламенту голосуванням у сесійній залі. Наступне пленарне засідання відбудеться сьомого червня.