Протягом наступних двох тижнів предметом коаліційних переговорів буде визначення принципів розподілу сфер відповідальності, вважає голова фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний. Як повідомила прес-служба «Нашої України», лідер фракції зазначив, що ключовим принципом роботи майбутньої коаліції має стати прийняття всіх рішень у межах коаліції, тобто «не може бути жодних позакоаліційних рішень». Другий принцип роботи коаліції — це наявність механізмів контролю і противаг.

Роман Безсмертний пояснив, що вертикальний контроль — це коли, наприклад, комітет з економічної політики належить одній фракції, а міністр економіки представляє іншу. Відповідно, горизонтальний контроль передбачає, що коли міністр належить одній силі, то його заступник — іншій. Ще один принцип роботи — «секторальний принцип управління»: коли певна політична сила братиме відповідальність за певний сектор.

Стосовно врегулювання основних розходжень між учасниками переговорів, то Р. Безсмертний зауважив, що «Наша Україна» рішуче налаштована стосовно членства в НАТО, ЄС, земельної реформи, «трошки стриманіше» до цих питань ставиться БЮТ, а «ще більш стримано» —СПУ. З огляду на це учасники коаліції планують сформувати основний документ та протокол розбіжностей. Водночас лідер фракції «Наша Україна» зазначив, що представлення угоди 7 червня ще не означає, що документ має бути підписаний того самого дня. «До цього часу має відбутися діалог з Президентом. Він відбудеться після того, як сторони узгодять остаточний варіант коаліційної угоди і представлять його главі держави, і вже після обговорення з Президентом сформують коаліцію. Я думаю, на це піде три-чотири дні», — сказав Р. Безсмертний.

Разом з тим, як заявив представник СПУ Микола Рудьковський, соціалісти не підпишуть коаліційну угоду, якщо там буде записано пункти, які суперечать ідеології партії. «Якщо хтось спробує записати в угоді, скажімо, вступ України до НАТО протягом 2—3 років чи визнання якоїсь радикальної сили воюючою стороною, ми ніколи таку угоду не підпишемо», — зазначив він. Саме тому М. Рудьковський прогнозує, що для зближення проектів коаліційної угоди — розробленого «Нашою Україною» та парафованого СПУ і БЮТ — потрібно буде витратити чимало часу, а сторони мають бути «достатньо компромісними, щоб знайти середину між одним та другим баченням». Тим часом лідер БЮТ Юлія Тимошенко висловила впевненість, що до наступного засідання парламенту учасникам переговорів вдасться вирішити всі питання, які стосуються формування парламентської коаліції. Утім, по-іншому й бути не може, бо визначений Конституцією для формування коаліції час пішов.