На сьогодні економічна злочинність, маючи корупційне підживлення, реально загрожує безпеці держави, негативно впливає практично на всі сфери суспільного життя — соціальну, правову, політичну, міжнародну, завдаючи значних збитків бюджетові держави.

Президент України вимагає від правоохоронних органів активної боротьби з цим кримінальним явищем, його подолання та викорінення. Тож результатами нашої роботи мають бути в першу чергу запобігання злочинності, притягнення винних до відповідальності та реальне відшкодування заподіяних державі збитків.

Органами прокуратури, з огляду на гостроту проблеми та істотні порушення законодавства у бюджетній сфері, поточного року проведено низку результативних перевірок додержання законодавства при використанні бюджетних коштів.

Особливу увагу зосереджено на діяльності розпорядників бюджету, додержання ними вимог Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти». Під час перевірки встановлено факти нецільового використання бюджетних коштів, порушення тендерних процедур, привласнення, розтрати, протиправного надання пільг за рахунок бюджетних коштів тощо.

Порушення бюджетного законодавства, зловживання службовим становищем керівниками підприємств, установ, організацій, органів місцевого самоврядування, розкрадання коштів та майна, що належать державі, істотно погіршують фінансове становище підприємств, негативно впливають на своєчасність розрахунків з бюджетом і державними цільовими фондами. Як наслідок порушуються конституційні права громадян на своєчасне одержання заробітної плати та інших соціальних виплат.

Як і раніше, велика кількість зловживань у бюджетній сфері пов’язана з закупівлею товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Зокрема, прокуратурою Івано-Франківської області розслідувано та направлено до суду кримінальну справу за статтями 28 ч.3, 191 ч.5, 210 ч.2, 364 ч.2, 365 ч.3, 366 ч.2 КК України щодо посадових осіб державного підприємства «Івано-Франківський облавтодор», які впродовж 2003—2004 років провели роботи вартістю 1,8 млн. грн., пов’язані з благоустроєм бази відпочинку, що належала одній з київських комерційних структур.

Усупереч вимогам Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» службовими особами Запорізької облдержадміністрації торік було проведено тендер на будівництво газопроводу до кількох населених пунктів області, які вже газифіковані. Внаслідок цих дій з державного бюджету незаконно витрачено понад 700 тис. грн. За вказаним фактом прокуратурою області порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 365 КК України. Наразі проводиться досудове слідство.

Прокурорськими перевірками виявлено випадки нецільового використання бюджетних коштів.

Службовими особами Ленінської райдержадміністрації (АР Крим) кошти, виділені на розвиток міста Щолкіно, усупереч Бюджетному кодексу України, було витрачено на погашення заборгованості перед комерційними структурами. Унаслідок чого державі завдано збитків на суму понад 300 тис. грн. За вказаним фактом прокуратурою АР Крим порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 210 КК України.

Прокурором м. Дніпропетровська в березні поточного року направлено до суду кримінальну справу, порушену щодо службових осіб державного підприємства «Облавтодор», які всупереч вимогам бюджетного законодавства незаконно використали 250 тис. грн. на будівництво Новомосковського асфальтно-змішувального відділення, що велося виключно за кошти підприємства.

На аналогічні порушення реагували прокурори м. Києва, Рівненської, Донецької, Львівської областей.

Прикро, що через ігнорування органами виконавчої влади вимог бюджетного законодавства потерпають соціально незахищені верстви населення і передусім діти.

Проведеною прокуратурою міста Суми перевіркою встановлено, що посадові особи управління капітального будівництва міськради та товариства «ТріалСтройПлюс», зловживаючи своїм службовим становищем, сфальсифікували акт приймання виконаних підрядних робіт із будівництва центру матері та дитини, на підставі якого з бюджету незаконно надійшло на розрахунковий рахунок товариства близько 350 тис. грн. За результатами перевірки прокурором міста порушено кримінальну справу.

Службовими особами приватних підприємств «Союз», «Одеса-Агроінвест» за підробленими документами про виконані роботи з будівництва котельних у дитячому садку, загальноосвітній школі та ліцеї смт Цебрикове (Одеська область) безпідставно отримано з бюджету 124 тис. грн. Стосовно посадових осіб вищезгаданих підприємств прокуратурою Великомихайлівського району порушено кримінальну справу за ч.2 ст.364 КК України.

Подібні факти виявлено прокурорами Харківської, Донецької областей. Залишається досить криміналізованим аграрний сектор економіки, де завдяки злочинним схемам завдається значних збитків бюджетові.

Службові особи підприємства «Юніон-Агро» (АР Крим) усупереч порядку використання коштів на розвиток садівництва, виноградарства та хмелярства, безпідставно, за підробленими документами, отримали з бюджету майже 700 тис. грн. За цим фактом прокуратурою Красногвардійського району порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст.364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Прокуратурою Олександрійського району Кіровоградської області порушено кримінальну справу за фактом службової підробки службовими особами сільськогосподарського підприємства «Лікарівка-2», внаслідок чого підприємство незаконно отримало з державного бюджету компенсацію за елітний посівний матеріал 1,2 млн. грн.

Прокуратурою Миколаївської області порушено кримінальну справу стосовно директора ПП «Ізабелла» К., який шляхом надання до Мінагрополітики недостовірних відомостей про затрати, яких нібито зазнало підприємство при закладенні молодого винограднику та догляді за ним, отримав з бюджету 800 тис. грн. субсидії.

Подібні факти виявлялися в Чернігівській, Одеській, Рівненській, Житомирській областях.

Виявлено факти зловживання службовим становищем під час використання коштів, спрямованих на будівництво та реконструкцію житлового фонду.

Центральним апаратом Генеральної прокуратури розслідується кримінальна справа за ч. 5 ст. 191 КК України за фактом заволодіння службовими особами МВС державними коштами на суму понад 15 млн. грн. шляхом їх перерахування за договорами про спільну діяльність і пайову участь у будівництві житла товариствам «Буд-Маркет» та «Алігатор ЛТД».

Рішенням сесії Закарпатської обласної ради від 23.06.04 головним розпорядником бюджетних асигнувань обласного бюджету в сумі 11,1 млн. грн., виділених із державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів на 2004 рік по об’єктах комунальної власності області, було визначено управління капітального будівництва Закарпатської облдержадміністрації, посадові особи якого всупереч вимогам ст.7 Бюджетного кодексу України незаконно використали майже 1,1 млн. грн. За вказаним фактом прокуратурою Закарпатської області порушена та розслідується кримінальна справа.

Посадовими особами виконкому Херсонської міськради при витрачанні коштів субвенції з державного бюджету на проведення капітального ремонту житлового фонду Херсона в сумі 1,26 млн. грн. було внесено до актів виконаних робіт завідомо неправдиві відомості щодо їх обсягів та вартості. Внаслідок цих протиправних дій державі заподіяно збитків більш як на 1,2 млн. грн. Порушено кримінальну справу.

На порушення подібного характеру реагували прокурори Вінницької, Чернігівської областей.

Органами прокуратури виявляються також порушення законодавства про бюджетну систему і в діяльності митних органів.

Шевченківським районним судом м. Києва розглядається кримінальна справа, що розслідувалася Генеральною прокуратурою України, стосовно службових осіб Кримської регіональної митниці, які провели незаконні митні оформлення неіснуючих вантажів цукру, чим завдали державі збитків, у вигляді несплати до державного бюджету податку на додану вартість та обов’язкових митних платежів, на загальну суму 244 млн. грн.

Органами прокуратури виявлено непоодинокі факти безконтрольного витрачання бюджетних коштів, які стали об’єктами наживи.

Прокуратурою м. Краматорська (Донецька область) порушено кримінальну справу за ч.5 ст.191 КК України стосовно посадових осіб комунального підприємства «Краматорське трамвайно-тролейбусне управління», що привласнили 648 тис. грн. бюджетних коштів, наданих підприємству на закупівлю трамвайного вагона, який фактично не купувався, а на облік поставили заздалегідь відремонтований списаний вагон.

У поточному році Совєтським райсудом м. Макіївки винесено обвинувальний вирок щодо директора ТОВ «Укртехбізнес» Крижанівського Ю. М., який, достеменно знаючи про непридатність для експлуатації, що відповідає технічним вимогам, комбайна, здійснив його поставку, вартістю 1,5 млн. грн., державному підприємству «Донецька вугільна коксова компанія».

Прокуратурою м. Донецька направлено до суду кримінальну справу щодо посадових осіб ДП «Торезантрацит», які всупереч вимогам законодавства при здійсненні тендерних закупівель за державні кошти завдали збитків на суму 1,5 млн. грн.

За перший квартал 2006 року судами в порядку цивільного, господарського та адміністративного судочинства розглянуто понад 21 тис. позовів прокурорів, за майновими вимогами яких до бюджету стягнуто 74 млн. грн. Сума реального відшкодування сум до бюджету з урахуванням позовів минулих років склала 106 млн. грн.

Рішенням господарського суду АР Крим від 02.03.06 задоволено позов прокурора м. Ялти про стягнення до бюджету втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва з товариства «Апекс-Південь» 1 млн. грн.

Рішення суду реально виконано. Усього з питань додержання законодавства про бюджетну систему в поточному році порушено 386 кримінальних справ, з яких 148 направлено до суду, розглянуто понад 1300 приписів, подань і протестів, за документами прокурорського реагування притягнуто 1360 посадових осіб, за прокурорського втручання відшкодовано близько 20 млн. грн. І насамкінець. Буду відвертим: незважаючи на вжиті заходи, правоохоронним органам ще не вдалось ефективно протидіяти злочинам у цій сфері. У їх діяльності на цьому напрямі не відбулося відчутних змін. Передусім це зумовлено неналежною взаємодією між правоохоронними та контролюючими органами, причетністю окремих працівників цих органів до вчинених злочинів. Адже ні для кого не секрет, що без корумпованих зв’язків в органах влади, податкової адміністрації та митниці ця протиправна діяльність не змогла б набути таких масштабів.