У чому буде особливість нового парламенту? За що розгорнеться основна боротьба? Від чого залежатиме створення коаліції у Верховній Раді та яка саме коаліція має найбільші шанси на утворення? Чи буде дієздатним парламент п’ятого скликання? З цими запитаннями наш кореспондент звернувся до народних обранців, котрі вчора склали присягу народного депутата України.

Руслан КНЯЗЕВИЧ («Наша Україна»):

З 1 січня живемо у новій політичній системі, де роль парламенту як представницького і законодавчого органу влади стає надзвичайною. Саме тому надзвичайним питанням буде утворення коаліції і більшості. Це не проходитиме так гладко, як хотілося б. З другого боку, дуже хочеться, щоб цей парламент пропрацював п’ять років, щоб через місяць «лічильник» не зупинився. Якщо трішечки призупинимо свої амбіції — то все вийде.

Степан БУЛЬБА (СПУ):

— Попереду дуже багато проблем, які доведеться розв’язувати. Коаліція буде саме такою, якою її хоче бачити більша частина населення — у складі трьох політичних сил, БЮТ, «Нашої України» та СПУ. Звичайно, це буде складно, адже, незважаючи на те, що ми були і залишаємося разом, водночас є ідеологічні та політичні розбіжності. Але тут майстерність і мудрість керівників цих партій повинна сприяти узгодженню позицій. Всі рішення мають прийматися на основі здорового компромісу, який дав би змогу зберегти єдність і розв’язувати проблеми України. А вони здебільшого спільні.

Віктор ТИХОНОВ (Партія регіонів):

— Довкола створення коаліції уже триває дуже гостра боротьба, бо партії, які пройшли другими, третіми, четвертими на виборах вважають себе переможцями і не визнають партію, яка вперше в історії отримала 186 мандатів. Довкола цього й будуть найбільші чвари. Тим паче, в Юлії Тимошенко завдання — тільки стати Прем’єром. Найімовірніше, коаліція буде «помаранчевою», бо її підтримує Президент. Хоча дехто вважає, що Юлія Володимирівна — дуже сильний політик і може його переграти. Тому, мабуть, і ведуть переговори з іншими політичними силами, в тому числі й із Партією регіонів.

Новообраний парламент працюватиме в будь-якому разі. Гадаю, вистачить здорового глузду не втягнути країну в нові вибори.

Валерій КАМЧАТНИЙ (БЮТ):

— Новий парламент відрізняється від минулого тим, що з’явилися новели у Конституції щодо імперативного мандата. І це накладатиме свій відбиток. Тепер депутат надзвичайно відповідальний перед політичною силою, яка його обрала. У цьому сенсі буде легше працювати і приймати узгоджені колективні рішення, бо раніше мажоритарники мали особливу думку і не дуже прислухалися до політичних сил, до фракцій яких входили. Деякі політики кажуть, що коаліція може мати тимчасовий характер і бути ситуативною. На мій погляд, це не зовсім так.

Петро СИМОНЕНКО (КПУ):

— На жаль, Верховна Рада перестала бути парламентом і перетворилася на клуб олігархів. Усе йде до створення «помаранчевої» коаліції, але це буде коаліція лише заради її утворення, а не для ефективної роботи уряду і відповідальності парламенту перед виборцями. Коаліція створюється, щоб перерозподілити залишки власності в Україні і використати владу для задоволення власних проблем. Однак практично, на мій погляд, голосування відбуватиметься у форматі «Нашої України» та Партії регіонів.

Як працюватиме новий парламент, відчуємо, коли перейдемо до практичної реалізації повноважень, розглядатимемо законопроекти.