Епідемія недовіри

На Луганщині депутати районних рад масово оголошують недовіру головам районних адміністрацій. Під «приціл» неприйняття вже потрапили керівники Біловодської, Новоайдарської, Сватівської і Краснодонської районних адміністрацій. За словами керівника Сватівського району Євгена Рибалка, питання про винесення йому недовіри навіть не було позначено у порядку денному окремим пунктом, а розглядалося в «Різному». Особливої критики на його адресу не було, просто депутати сказали, що він їм не підходить. Тим часом, як вважає луганський правозахисник Микола Козирєв, довіри не заслуговують і окремі районні ради. Зокрема, Новопсковську цілком можна вважати нелегітимною, оскільки районний суд визнав недійсними результати виборів-2006 у цьому районі. Однак райрада продовжує свою діяльність і навіть проводить сесії. Спостерігачі побоюються: до чого призведе така тотальна епідемія недовіри?

Алла АНТІПОВА.

Луганськ.

Згуртувалися навколо ідеї

Вражаючу одностайність продемонстрували депутати Петрівської районної ради на Кіровоградщині. Майже всі питання порядку денного затверджувалися одноголосно, хоча зазвичай їх обговорення призводить до конфлікту.

Обранці п’яти політичних партій згуртувалися навколо депутатської групи «За рідний край, за Батьківщину!». Як зазначив її голова Олександр Поворознюк, переговори тривали всю ніч напередодні сесії, але до останнього моменту були сумніви. Своєрідний феномен лідер групи пояснює бажанням обранців нарешті попрацювати на благо рідного краю. Таку саму думку висловила і голова районної організації партії «Батьківщина» Галина Вацюк:

— Як і соціалісти, БЮТ офіційно до коаліції не входить. Однак маємо намір і далі підтримувати її в усіх питаннях, які стосуються благоустрою району та підвищення благополуччя його мешканців. І це, я вважаю, не йде врозріз із політикою блоку, бо ми прийшли до ради займатися конкретними справами, а не організовувати політичні вистави.

Олег БОНДАР.

Кіровоградська область.

Депутати займуться ТВК

Результати минулих виборів в Івано-Франківську знов «перемиватимуть». Цього разу не суди, а депутати. На другій сесії міської ради утворено тимчасову депутатську комісію для вивчення діяльності міської територіальної виборчої комісії під час недавніх перегонів. За словами депутатів, вони роблять це для того, щоб не ставитися один до одного з підозрою, мати певність, що всі вони сидять у депутатських кріслах законно. Таку комісію депутати створили після того, як заслухали звіт міської ТВК і не почули чітких відповідей від голови на багато своїх запитань. Зокрема, на адресу ТВК звучали закиди, що вона не врахувала роз’яснення ЦВК щодо встановлення відомого 3-відсоткового бар’єру, міняла всупереч законові черговість депутатів у виборчих списках, оприлюднювала у ЗМІ матеріали про учасників виборчого процесу з істотним перевищенням для одних встановленої законом кількості друкованих знаків, була непослідовна у своїх діях і т. д. Так це чи ні — на ці питання відповідь має дати тимчасова депутатська комісія, роботу якої вирішили не підганяти. Її заслухають на сесії тоді, коли вона грунтовно розбереться у всіх обставинах роботи ТВК і буде впевнена у своїх висновках.

Дарина Назарчук.

Івано-Франківськ.