Українські політологи прогнозують складнощі за будь-якої конфігурації парламентської коаліції. Директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв на прес-конференції, що відбулася в Києві, підкреслив: «Усе, що відбувається в парламенті, не має жодного стосунку до того, що відбувається в суспільстві».

На його думку, як повідомляє далі «Інтерфакс-Україна», найімовірніше, «помаранчеві» сили «змушені будуть іти на створення коаліції в експериментальному режимі».

Кажучи про так звану широку коаліцію з участю Партії регіонів, А. Єрмолаєв зазначив, що її створення буде можливе тільки у вересні. А на сьогодні, підкреслив політолог, не виключений, так би мовити, український варіант, тобто «буде карнавал переговорів, і це триватиме до кінця сесії». На його переконання, це «може бути несподіваним виходом із ситуації, що склалася».

Політолог Центру соціальних досліджень «Софія» Олександр Левцун вважає, що електорат БЮТ і «Нашої України» негативно ставиться до так званої широкої коаліції з участю Партії регіонів і налаштований агресивніше. А електорат Партії регіонів, та й сама партія, вважає політолог, «лояльніші», бо вони вже взяли реванш.

Керівник Дослідницького центру «R&B» Євген Копатько вважає, що в суспільстві є «категоричний негатив» стосовно «широкої коаліції». «Жоден варіант коаліції не підтримується більшістю в суспільстві... Продовження війни між «помаранчевим» і «біло-синім» таборами згубне. Цього потрібно позбуватися», — зазначив він.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко припускає варіант, коли в парламенті не буде «ні миру, ні війни». «І коаліції не буде, і парламент не розвалиться», — сказав політолог. Він також вважає, що розпуск парламенту малоймовірний, бо це насамперед невигідно «Нашій Україні». На думку політолога, розпуск парламенту малоймовірний і через те, що це вдарить передусім по всіх політичних силах і дестабілізує економічну ситуацію в Україні.