Ранкове засідання 25 травня

Голова Верховної Ради України четвертого скликання Володимир Литвин привітав нових парламентаріїв і поінформував про присутніх високих гостей. Від імені Верховної Ради четвертого скликання Володимир Литвин побажав плідної та конструктивної роботи єдиному законодавчому і вищому представницькому органу держави. А також побажав працювати так, щоб «укотре не довелося говорити про Україну в минулому часі».

Володимир Литвин запросив на трибуну для зачитування присяги народного депутата України, парламентського старійшину — в новому скликанні це 85-річний Герой України Іван Герасимов, третій номер у списку КПУ. З балкона пролунав духовний гімн України «Молитва за Україну» Миколи Лисенка у виконанні Національного академічного народного хору ім. Г. Верьовки. Глава парламенту четвертого скликання запросив новообраних депутатів на третій поверх кулуарів Верховної Ради — скріпити своїми підписами присягу.

Під час підписання присяги найбільша увага журналістів, звісно, до відомих особистостей, котрі нині отримали мандат народного депутата. Зокрема, олімпійський чемпіон з вільної боротьби Ельбрус Тедеєв, який у парламенті представлятиме Партію регіонів, зізнався, що в нього сьогодні стовідсотково оптимістичний настрій. Однак працездатність нової Верховної Ради, на його думку, залежатиме від того, яку буде створено коаліцію і чи будуть у депутатів «розв’язані чи зав’язані руки». В парламенті він ще освоюється, але вже відчуває тут якусь «магічну ауру».

Переможниця Євробачення співачка Руслана Лижичко («Наша Україна») дуже задоволена атмосферою у парламенті. «Най буде так завжди, — каже вона. — Всі дуже лагідні, спокійні, доброзичливі, урочисті й посміхаються один одному». У Верховній Раді Руслана має намір продовжувати місію пропаганди України в Європі — хоче виступати в Європарламенті та працювати у комітеті з питань євроінтеграції.

О 12-й годині голова підготовчої депутатської групи Іван Бокий (СПУ) з місця головуючого на засіданні повідомляє парламентові про кількість зареєстрованих ЦВК народних депутатів України — їх 448, стільки само вчора склали присягу та отримали повноваження народних обранців. Отож Верховна Рада четвертого скликання припинила свої повноваження.

На трибуну знову піднімається старійшина Іван Герасимов і оголошує перше пленарне засідання Верховної Ради України п’ятого скликання, обраної 26 березня 2006 року, відкритим. Депутати слухають Державний гімн України «Ще не вмерла Україна».

У порядку денному першої сесії нової Верховної Ради —16 організаційних питань. Депутати передусім обирають тимчасову президію — саме вона, у складі п’яти осіб, вестиме пленарні засідання та підписуватиме схвалені парламентом рішення до обрання Голови Верховної Ради. П’ять крісел на місцях глави парламенту та двох його заступників посідають голова підготовчої депутатської групи Іван Бокий (СПУ), Раїса Богатирьова від Партії регіонів, Олександр Турчинов від БЮТ, Микола Катеринчук від «Нашої України» і Адам Мартинюк від КПУ.

О 12.18 відбулося перше голосування у новому парламенті — за проект постанови Верховної Ради про склад тимчасової президії першої сесії проголосували 434 із 446 присутніх у залі депутатів. Вочевидь, решта ще не освоїли систему для голосування «Рада».

В. о. Прем’єр-міністра України Юрій Єхануров оголошує заяву від уряду про складання повноважень усього Кабміну перед новообраною Верховною Радою. Це — вимога Конституції, як і присутність глави держави у день відкриття нового парламенту.

Старий Кабмін продовжуватиме виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого уряду.

Президент України Віктор Ющенко у своєму зверненні до Верховної Ради п’ятого скликання з парламентської трибуни наголошує: 2006 рік ознаменував нову політичну добу в житті України. Розпочаті конституційні зміни визначають особливий характер ролі та місця новообраного парламенту. Вперше ключовим інструментом роботи парламенту стає механізм формування коаліції депутатських фракцій. В. Ющенко зауважив, що Президент України досі не був безпосереднім учасником формування коаліції, але уважно спостерігає за цим процесом.

Беззастережна передумова, яка стосується усього складу парламенту, за словами В. Ющенка, — невідкладно забезпечити функціонування Конституційного Суду. «Це є загальний парламентський борг перед українським суспільством», — сказав Президент. Вимоги, за яких глава держави дасть згоду на запропоновану коаліцією кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра, а також і всього складу уряду, — «уряд має складатися з тих, хто, як єдина команда, забезпечить поступальний розвиток України на основі європейських цінностей, хто здатний сформувати націю, надати поштовху економічним реформам і забезпечить безумовне дотримання прав та свобод людини».

Глава держави визначив кілька магістральних напрямів роботи — удосконалення системи інститутів влади, завершення становлення всієї системи юридичних інститутів, які на практиці забезпечать права і свободи людини, створення умов для економічного прориву та забезпечення цілісності країни. Президент також сказав, що прийшов до парламенту, щоб засвідчити глибоку повагу до вибору українського народу і висловив переконання, що новообрана Верховна Рада відкриє нову сторінку українського поступу та парламентаризму.

У новій Верховній Раді вже сформовано п’ять депутатських фракцій. Лідером фракції БЮТ, яка налічує 129 депутатів, обрано Юлію Тимошенко, фракції Партії регіонів — 185 депутатів — Раїсу Богатирьову, фракції «Наша Україна» — 80 депутатів — Романа Безсмертного, фракції СПУ — 33 депутати — Олександра Мороза, фракції КПУ — 21 депутат — Петра Симоненка. Депутати також обрали Лічильну комісію у складі представників усіх п’яти політичних сил.

Потім Блок Юлії Тимошенко запропонував оголосити перерву у пленарних засіданнях парламенту до 7 червня — щоб за цей час новообрані депутати могли ознайомитися зі специфікою роботи парламенту, а робоча група — підготувати та узгодити проект коаліційної угоди. Цю пропозицію підтримали «Наша Україна» та СПУ, а Партія регіонів назвала «штучним затягуванням роботи». Зрештою, за пропозицію зробити перерву до 7 червня проголосували 240 народних депутатів.

А на вчорашньому вечірньому засіданні парламентарії мали вирішити решту організаційних питань, які передбачені у порядку денному до утворення коаліції депутатських фракцій та обрання керівництва парламенту, — про висвітлення роботи сесії, доповідь Голови Верховної Ради попереднього скликання, звіт підготовчої депутатської групи та про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів ВР.