Підстав немає, зате бажання є

Новообрані депутати Дніпропетровської міськради з ентузіазмом почали втілювали в життя європейську хартію мов. За надання російській мові статусу регіональної після жвавої дискусії в залі проголосували 77 обранців, проти — 20, утрималися —10. Голова фракції Партії регіонів у міськраді Олексій Тишкін заявив, що таке рішення «не порушує права державної української мови». Під час голосування не зважили ні на поміркований і принциповий виступ міського голови Івана Куліченка про недоцільність порушення цього питання на сесії, ні на виступ прокурора міста Миколи Горностаєва, який пояснив депутатам, що для такого кроку немає жодних правових підстав, він обов’язково опротестує незаконне рішення. Сесія супроводжувалася мітингом патріотичних партій правого спрямування, які протестували, за їхнім переконанням, проти антидержавної хвилі мовної «федералізації» України, повідомляє наш власний кореспондент Михайло СКОРИК.

Голова, обраний двічі

На позачерговій сесії Полтавської облради, яка відбулася 24 травня, депутати більшістю голосів змінили регламент і повторно обрали головою обласної ради Володимира Марченка, а заступником — Петра Ворону, які задля цього тут-таки, на сесії (на кілька годин!), склали свої повноваження, щоб знову приймати вітання. Фракції Партії регіонів та КПУ в голосуванні участі не брали.

Отже, Володимир Марченко увійде в історію місцевого самоврядування як голова облради, обраний на цю посаду двічі протягом місяц, повідомляє наш власний кореспондент Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Комунальний бунт

Міський голова Чернівців Микола Федорук запропонував депутатам міськради звернутися до уряду з протестом проти підвищення тарифів на електроенергію та природний газ без запровадження системи компенсації на зазначені витрати. Таку позицію міського голови зумовило обурення чернівчан тим, що ті, хто не розрахувався за старими цінами до 10 травня, тепер змушені платити за новими, повідомляє наш власний кореспондент Сергій СУЛИМА.

Під загрозою зриву

Із такою заявою виступили члени Хмельницької територіальної виборчої комісії, котрі займаються підготовкою повторних виборів міського голови. Хоча передвиборна кампанія вже розпочалася, досі не вирішено питання про таку кількість членів ТВК, яка унеможливила б зрив голосування, як це було минулого разу. До того ж ще не вирішено питання з фінансуванням. Нові витрати, а це близько мільйона гривень, поки що не затверджені сесією міськради, котра не скликається начебто з вини нині чинного голови.

Міський голова всі звинувачення відкинув, у свою чергу заявивши, що це ТВК не представила всі необхідні фінансові розрахунки. Усі заяви членів виборчої комісії він вважає новою політичною грою, щоб знову зірвати вибори в місті, повідомляє наш власний кореспондент Ірина КОЗАК.