Нацкомісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ) з 1 червня цього року підвищила середньозважений тариф до 56,8 гривні за тисячу кубометрів (на 47,1 відсотка без ПДВ) компанії «Укртрансгаз» на транспортування природного газу магістральними трубопроводами, які мають безпосередній вихід до споживачів.

Мета — скоротити видатки на транспортування та утримання магістральних трубопроводів на належному рівні. Востаннє НКРЕ підвищувала цей тариф у березні нинішнього року до 38,6 гривні за тисячу кубометрів (на 59,18 відсотка без ПДВ), але потреба повернути колишню рентабельність газового бізнесу в Україні така велика, що вже межує з питаннями нацбезпеки.

За словами голови НКРЕ Валерія Кальченка, для того, щоб забезпечити ефективний газовий видобуток, його рентабельність має становити щонайменше 150 відсотків. І уряд ініціював підвищення цін на природний газ для всіх категорій споживачів за короткий термін також на всі 150! Можна не сумніватися, що транспортний тариф, який набере чинності 1 червня, також невдовзі переглянуть у бік подальшого зростання. Адже «Укртрансгаз» — дочірнє підприємство НАК «Нафтогаз України». А у неї — серйозні фінансові проблеми напередодні важких переговорів з росіянами щодо поставок і транзиту природного газу в другому півріччі та в 2007 році. Адже протяжність магістральних трубопроводів становить 36 тисяч кілометрів, на яких гріх не заробити.