У червні цього року минає 10 років з часу перепоховання галичан, котрі захищали Карпатську Україну в 1939 році і загинули, повертаючись додому в Галичину. У 1996 році місцеві жителі разом з громадськими і політичними організаціями зібрали останки стрільців-галичан і поховали їх на старому кордоні — Яблуницькому перевалі. Нині тут над трасою височить встановлений тоді скромний хрест. Щоб віддати шану пам’яті невідомих героїв, обласна рада на своїй першій сесії прийняла рішення про впорядкування могили на перевалі. Там буде встановлено каплицю в гуцульському стилі, котра нагадуватиме сучасникам про складну історію нашого народу. Це один з перших конкретних кроків нового складу обласної ради на чолі з Ігорем Олійником за обрання якого проголосувало 111 депутатів зі 118 присутніх на сесії.

Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківська область.

Біда, коли влада не вміє заробляти і витрачати гроші

Сесія Чернівецької обласної ради, взявши до відома звіт про виконання обласного бюджету, доручила облдержадміністрації, яку очолив новий голова ОДА Володимир Куліш, провести службове розслідування діяльності попередньої команди. Річ у тім, що через непрофесійність чи байдужість обласної влади не були використані майже 9 мільйонів гривень субвенції, у тому числі й кошти на розвиток приватного будівництва на селі для молоді. Їх було повернуто в держбюджет, що є нечуваним у дотаційній Чернівецькій області.

Як зазначив депутат Михайло Романів, який свого часу був головою ОДА, буковинська влада завжди важко «вибивала» кошти у Києві, намагаючись закрити діри у бюджеті краю. А тому винній у злочинній безпорадності обласній владі слід дати належну оцінку.

Сергій СУЛИМА.