Учора лідери БЮТ Юлія Тимошенко і Соціалістичної партії Олександр Мороз підписали у Верховній Раді проект коаліційної угоди. За словами О. Мороза, позиції БЮТ і СПУ погоджено у всіх принципових моментах, а «Нашій Україні» запропоновано приєднатися до цієї угоди. Як повідомила Ю. Тимошенко, посилаючись на свою телефонну розмову з Президентом України Віктором Ющенком, сьогодні, після завершення першого засідання новообраного парламенту має відбутися зустріч за участю глави держави вже у форматі трьох політичних сил — «Нашої України», БЮТ і СПУ. Обидва лідери переконливо запевняли, що у новому парламенті буде створено саме «помаранчеву» коаліцію. «Сьогодні у нас складається абсолютно конструктивний діалог і однозначні наміри щодо створення політичної коаліції демократичних сил, — сказала Ю. Тимошенко. — І незважаючи на те, що цю ще ненароджену коаліцію розхитують, як можуть, і ззовні, і з середини команди, ця коаліція однаково відбудеться».

Водночас напередодні парафування коаліційної угоди «двійка» отримала новий проект угоди від «Нашої України» у авторстві Романа Безсмертного. І, за словами лідерки БЮТ, з численними новаціями — зокрема, про адміністративно-територіальну реформу та аудит усіх галузей до кінця 2006 року.

Лідер СПУ також визнав наявність розбіжностей між проектами коаліційної угоди, яку вже погодили з БЮТ, та у варіанті «Нашої України». «Але розбіжності можна зняти у ході переговорного узгоджувального процесу, — сказав О. Мороз. — Можна на основі двох проектів знаходити компроміс».

Юлія Володимирівна знову не приховувала своїх прем’єрських амбіцій і апелювала до норми нової Конституції про імперативний мандат: мовляв, якщо хтось із депутатів, хто входитиме до коаліції, не проголосує за її прем’єрство, позбавиться депутатського мандата. Хоча у проекті коаліційної угоди, яку вчора підписали БЮТ і СПУ, прописано лише принципи кадрової політики, а про прізвища не йдеться.

БЮТ, за словами його лідера, досі твердо стоїть на позиції створення у новому парламенті лише коаліції трьох політичних сил і виключає будь-яку можливість блокування з Партією регіонів. Однак на запитання, коли ж можна очікувати на формування парламентської коаліції, О. Мороз відповів по-філософськи: «Коаліція може бути створена завтра, післязавтра, у вівторок, найближчим часом. Коли б знали, що буде у майбутньому, нецікаве життя».