З часу виходу статті «Яке воно, потрійне щастя?» (№42 за 4 березня ц. р.) у сім’ї Вербельчуків з Ворзеля, ощасливлених трійнею, поки що нічого не змінилося. Досі туляться ушістьох (тато, мама і четверо дітей) у 13 квадратних метрах хати-мазанки, обшитої вагонкою. Підростають троє малюків, які поки що поміщаються поперек ліжечка. А далі? Батьки діточок ладні твердити, що держава про них забула.

Чому? А тому, що не відвідують їх навіть медсестри, які мали б контролювати розвиток немовлят. Батьки бідкаються, що «пропустили» кривошию у немовлят. Тепер треба рятувати масажами. Щоправда, соціальна служба Ірпеня допомогла... ящиком молочної суміші, яка малюкам не підійшла, та одягом. За цю допомогу на суму 1700 гривень розписалися у відомості. А ще партія «Відродження» під вибори розщедрилася на двох’ярусне ліжко. До слова, ту частину матеріальної допомоги при народженні, яку мали б виплачувати одразу, трійня отримала поки що на півтора малюка.

Зателефонувати до Управління у справах сім’ї та молоді Київської облдержадміністрації спонукав отриманий редакцією лист-реагування на статтю. У ньому передусім здивувала вказана сума наданої родині допомоги —4,720 тис. грн. — це ж чотири мільйони!... Втім, у розмові з головним спеціалістом сектору оздоровлення (який опікується ще й сім’ями) Валентиною Фещук з’ясувалося, що насправді йдеться про поміч, яка все-таки вимірюється чотирма тисячами з лишком.

Та годі про помилку. Адже пані Валентина повідомила, що клопотання Ірпінської міськради про виділення 360 тисяч гривень для придбання у регіоні житла Вербельчукам задоволено. І нині управління капітального будівництва проводить тендерні торги на придбання три- або чотирикімнатної квартири на вторинному ринку за бюджетні кошти. На моє запитання, як довго доведеться багатодітним батькам чекати, Валентина Фещук відповіла, що «отримають житло до кінця першого півріччя. Отож телефонуйте через місяць — поїдемо на новосілля».

Продовжуючи тему, варто сказати, що цього року в обласному бюджеті для заохочення народжуваності передбачено 400 тисяч гривень. Але ж одна родина вже вичерпала майже всі кошти, передбачені на весь рік. Проте в управлінні запевнили: «хто народить ще трійню — квартиру отримає. Дай Боже, будемо переглядати бюджет». Адже діє відповідне розпорядження голови облдержадміністрації щодо заохочення народжуваності на 2002—2007 роки, згідно з яким сім’ї з трійнею забезпечуватимуть житлом. Приміром, торік придбано три- і чотирикімнатні квартири родинам Киризлієвих (Вишневе), Соколових (Славутич). Зазвичай про появу на Київщині трійні сповіщає обласне управління охорони здоров’я і материнства. Тоді зв’язуються з родиною і дізнаються, що їй конче необхідно. Не всі, навіть після такого поповнення, потребують поліпшення житлових умов. Скажімо, сім’я з Білої Церкви надала перевагу автомобілю. Або органи місцевого самоврядування забезпечують житлом, як цього року у Вишневому.

Наостанок головний спеціаліст сектору оздоровлення Валентина Фещук запевнила: «на вручення ключів Вербельчукам візьмемо вас з собою».

P. S. Цією радісною новиною ділимося з Вербельчуками. Вони страшенно здивовані і приємно вражені. Можливо, таким чином чиновники хотіли зробити сюрприз?