Сьогодні — відкриття першої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання. У парламенті вже все готове до нового політичного сезону.

Учора народні депутати — й обрані вперше, й парламентарії зі стажем — знайомилися зі своїми новими робочими місцями. О 10-й ранку для депутатів-новачків провели інструктаж, як користуватися інформаційною системою для голосування «Рада», голосувати, брати слово та записуватися на виступ. Кожний новообраний парламентарій отримав пам’ятку для користування системою «Рада». У парламенті п’ятого скликання — 156 депутатів-новобранців.

...Парламентський «старожил» Ярослав Кендзьор («Наша Україна») не дуже задоволений своїм новим робочим місцем. Проте усміхається. У минулому скликанні він сидів коло проходу, а віднині — у глибині ряду. На його старому місці тепер працюватиме Петро Порошенко.

«Особливих змін в організації процесу у Верховній Раді немає, — зазначив Я. Кендзьор. — Але не зрозуміла система і логіка розміщення народних депутатів». Скажімо, раніше увесь сектор справа до проходу займали фракції НРУ і УНП, а нині представники різних партій, що входять до блоку «Наша Україна», сидітимуть упереміж. «Протестуватиму», — каже Ярослав Кендзьор, але, звісно, жартує.

Голова підгрупи підготовчої депутатської групи з розміщення народних депутатів у сесійній залі та матеріально-технічного забезпечення В’ячеслав Коваль («Наша Україна») каже, що досі ще не погоджено всі депутатські місця в сесійній залі. Однак це вирішуватимуть фракції з урахуванням побажань самих народних обранців. «Адже сусіди мають бути такими, щоб адекватно реагували одне на одного», — сказав В. Коваль. Працівники апарату Верховної Ради ще не поставили таблички з іменами народних депутатів навпроти кожного місця, але до сьогоднішнього ранку все мали узгодити.

Реконструкція сесійної зали парламенту відбулася ще минулого літа. Відтоді там нічого істотно не змінювали, лише після кількох сутичок між депутатами в минулому скликанні лагодили мікрофони та встановили нове табло на системі «Рада», яке було змонтоване у 2002 році. Заступник начальника управління Верховної Ради централізованих комп’ютерних систем В’ячеслав Чепурний каже, що зміни перед початком роботи нового парламенту стосуються переважно програмного забезпечення. Зокрема, щоб не перенавантажувати центральний сервер Верховної Ради, придбали два нові «дзеркальні сервери», які дублюватимуть основний інформаційний портал і збільшать швидкість передачі даних. А у вересні кожному народному обранцю видадуть персональний ноутбук. Ще під час останньої реконструкції сесійної зали в парламенті було встановлено бездротовий інтернет-зв’язок, і близько 40 депутатів користувалися власними ноутбуками ще у попередньому скликанні. А тепер вирішили забезпечити новітньою технікою всіх парламентаріїв.

...Доки журналісти знайомилися із сесійною залою парламенту, до неї увійшов Віктор Янукович-молодший. Як сам сказав, щоб «потренуватися натискати на кнопки». У парламенті йому поки що подобається все, зокрема й робоче місце. Мешкатиме, каже, «не в готелі». Однак до посиленої уваги до своєї персони з боку «акул пера та мікрофона», схоже, ще не звик. Як тільки до Віктора Вікторовича кинулись телекамери, він, усміхаючись, швидко покинув сесійну залу, пообіцявши дати інтерв’ю, коли освоїться.

У президії Верховної Ради — п’ять крісел. Перші пленарні засідання до обрання керівництва парламенту вестиме тимчасова президія у складі голови підготовчої депутатської групи та чотирьох представників політичних сил. На трибуні — недопита мінералка, напевне, ще з попереднього скликання. Але до сьогоднішнього ранку, звісно, скрізь наведуть остаточний лоск. О 8.30 розпочнеться реєстрація народних обранців, а о 10-й ранку — урочисте відкриття сесії...

З новим політичним сезоном! І в добру путь!