У системі координат міжнародних відносин з’явилася нова організація — «За демократію та економічний розвиток ГУАМ». Учора на зустрічі в Києві президенти Азербайджану, Грузії, Молдови й України підписали декларацію про її створення. Нова міжнародна організація буде прописана в Києві, з її появою Україна позиціонує себе як нового регіонального лідера на пострадянському просторі.

За словами Президента України Віктора Ющенка, ключовою метою діяльності організації є «формування демократичного простору, безпеки, гуманітарного і соціального розвитку, євроінтеграція та євроатлантична інтеграція».

Також створено зону вільної торгівлі між країнами—членами ГУАМ. Наступним етапом буде організація відносин в галузі уніфікації митних, прикордонних служб. Статут організації передбачає створення Ради на чотирьох рівнях — глав держав, міністрів закордонних справ, національних координаторів і постійних представників.

У Київській декларації також наголошено, що організація відкрита для вступу інших держав, які поділяють її цілі і принципи. Щоб ці слова не були порожнім звуком, на заключній прес-конференції Президент Молдови Володимир Воронін розповів, що вніс у секретаріат пропозицію перейменувати ГУАМ на «Співдружність європейського вибору». А грузинський лідер тут же пожартував: «Й зажадаємо повернути будинок СЕВ у Москві»...

Взагалі на прес-конференції виступ Саакашвілі було найкритичнішим стосовно Росії. Він уникав називати речі своїми іменами, однак натяки були більш ніж прозорі. Інші президенти намагалися обійти тему протистояння, але до неї їх повернули журналісти. Тоді Віктор Ющенко пояснив, що існує політика інтересів і, коли ми живемо по сусідству з іншою державою, то відносини повинні бути добрими. «Це природне почуття, особливо йдеться про 21 млрд. дол. товарообороту», — наголосив український Президент. При цьому він констатував, що принципи руху на Схід і на Захід мають істотні відмінності і це — виклик, що реально існує. Він також зазначив, що в СНД спостерігається певний дефіцит корисної дії і п’ять останніх конкретних пропозицій України щодо пенсій, делімітації кордонів тощо були зігноровані. Саакашвілі вмить підхопив, що, мовляв, коли на Україну не зважають, то вже про інших годі й говорити. Торкалися й теми заборони ввезенння в Росію молдавського і грузинського вина. Воронін з гіркотою пригадував бульдозери, а грузинський лідер зазначив: «На просоченій молдавським вином і склом московській землі навряд чи виросте щось гарне». При цьому всі лідери дружно заявили: вони ні проти кого не дружать і новостворена міжнародна організація не є альтернативою СНД. Президент Азербайджану Ільхам Алієв наголосив, що «організація — не конфронтаційна». «Ми зібралися працювати, вирішувати наші внутрішні проблеми», — сказав він.

Либонь, з огляду на критичну оцінку перспектив ГУАМ з боку українських політологів, Президент України висловив побажання зміцнити ГУАМ з організаційного боку. «Вона повинна працювати щодня, а не від саміту до саміту», — заявив Ющенко, пообіцявши, що президенти зустрічатимуться частіше, ніж раз на рік. Наскільки економічно ефективною стане ГУАМ і яку роль відіграватиме в системі міжнародних відносин, покаже найближчий час.