Це рішення прийнято лише за основу на вчорашньому засіданні підготовчої депутатської групи з напрацювання пропозицій про проведення перших пленарних засідань новообраного парламенту. Про це повідомив її керівник Іван Бокий. Крім кількості комітетів, представники п’яти політичних сил, які потрапили до парламенту, обговорили, де їхні колеги сидітимуть у сесійній залі. Зокрема, представники БЮТ та Партії регіонів довго не погоджувалися на місця, які було зарезервовано за ними. Врешті, «бютівці» залишили нараду.

Як повідомив «нашоукраїнець» Юрій Ключковський, поділено п’ять старих комітетів. Серед нових можуть з’явитися такі: з питань Конституції і правової політики; законодавчого забезпечення правосуддя; національної безпеки; оборони і реформування Збройних сил; з питань податків і митної політики; будівництва і житлово-комунального господарства; транспорту, зв’язку та інформаційних технологій; охорони здоров’я; демографічної і гендерної політики.

«Бютівцям», як повідомив один з їхніх лідерів Олександр Турчинов, не сподобалася не лише кількість комітетів, а й «синхронне голосування «нашоукраїнців» та «регіоналів» із цього питання. «Комітети створюють під конкретних людей», —обурювався Олександр Турчинов. Та й саме їх збільшення, на його думку, — це не тільки зростання видатків, а й створення додаткових робочих місць, які можуть зайняти нефахівці. І як наслідок, спрогнозував «бютівець», робота Верховної Ради протягом року може бути паралізована. І взагалі, «коли йдеться про побудову коаліції, то завжди займають узгоджену позицію». Проти збільшення кількості комітетів голосували й соціалісти. Щоправда, як повідомив «нашоукраїнець» Юрій Ключковський, жодної домовленості між «трійкою» про кількість комітетів йому не відомо. І додав: «Не можна зводити коаліцію до того, де сяде той чи інший депутат». А також нагадав, що рішення про створення 29 парламентських комітетів — лише попереднє.