Держдепартамент харчової промисловості збираються ліквідувати. Кабмін на своєму засіданні з подачі в. о. міністра агрополітики вже ухвалив відповідне рішення. Харчовики — проти, і однією із версій «вигнання» називають чиюсь зацікавленість у розкішній споруді в центрі Києва, яку займає департамент.

Керівники галузевих асоціацій звернулися до Президента України з проханням вплинути на уряд, щоб той зупинив своє рішення.

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!

Звертаємося до Вас з питання управління харчовою промисловістю країни. Харчова промисловість відіграє особливу роль у розв’язанні продовольчої проблеми. Вона є не лише завершальною ланкою виробництва харчових продуктів, а й організатором та інтегратором ефективного функціонування всього продовольчого комплексу.

В Україні промислове виготовлення харчових продуктів здійснюють понад 22 тисячі підприємств 25 галузей, на яких працюють більш як мільйон людей. Номенклатура продукції перевищує 4 тисячі найменувань.

Харчова промисловість України шість років поспіль досягає високих темпів зростання виробництва.

За даними Держкомстату, за 2005 рік загалом по Україні обсяги виробництва продукції харчової промисловості та на підприємствах, що переробляють сільськогосподарську сировину, порівняно з 2004-м зросли на 13,7 відсотка. За І квартал 2006 року обсяги виробництва продукції порівняно з І кварталом 2005-го зросли на 7,7 відсотка. Збільшено виробництво переважної більшості продукції харчової промисловості.

Зовнішньоторговельний обіг основних видів продукції харчової промисловості (групи 1-24) в 2005 році становив 4,8 млрд. доларів США, що порівняно з минулим роком більше на 840 млн. доларів США, або на 21,2 відсотка. У 2005 році експортовано продукції на суму 2,8 млрд. доларів США, або на 12 відсотків більше, ніж у 2004-му. Забезпечено позитивне зовнішньоторговельне сальдо. Харчова промисловість протягом низки років утримує одне з перших місць у структурі промислового виробництва України, вона виробляє майже п’яту частину загального випуску промислової продукції і є однією з основних бюджетоформуючих галузей економіки країни.

За 2005 рік підприємства харчової промисловості України всіх форм власності перерахували до бюджетів усіх рівнів 7,4 млрд. гривень, що на 32,2 відсотка більше, ніж у 2004 році.

Державний департамент продовольства визначає технічну політику розвитку харчової промисловості з метою забезпечення конкурентоспроможності продовольчих товарів і на внутрішньому, і на зовнішніх ринках. Експорт готових до споживання харчових продуктів має тенденцію до постійного збільшення, зростає їх питома вага у структурі загального експорту аграрної продукції.

За публічного визнання факту, що харчова промисловість є основною бюджетоформуючою складовою економіки України, продовжується руйнування структури державного управління її діяльністю. 17 травня 2006 року Кабінетом Міністрів України прийнято рішення, згідно з яким ліквідується Державний департамент продовольства, функції якого передаються Міністерству аграрної політики України.

З огляду на викладене та зважаючи на те, що основним завданням агропромислового комплексу України є забезпечення продовольчої безпеки держави та здобуття належного місця на світовому ринку продовольства, ліквідація Державного департаменту продовольства є загрозою перетворення України на сировинний придаток інших країн.

Керівники харчових підприємств і формувань країни не раз висловлювалися стосовно необхідності мати державний орган управління харчовою промисловістю, який координував би їх діяльність, розв’язував загальногалузеві проблеми та здійснював єдину технічну політику.

Просимо Вас, вельмишановний Вікторе Андрійовичу, сприяти зупиненню рішення Кабінету Міністрів України щодо ліквідації урядового органу управління харчовою промисловістю.