Гра за чіткими правилами

У парламенті буде сформовано коаліцію, яка працюватиме за європейськими правилами гри. Таке сподівання висловив Президент України Віктор Ющенко минулої суботи у традиційному радіозверненні до українського народу, яке було присвячене Дню Європи.

Європейську інтеграцію нашої країни, зазначив глава держави, підтримали більшість політичних партій, які пройшли у Верховну Раду. «Про європейську інтеграцію, про досягнення Україною європейського рівня розвитку говорять «Наша Україна», Блок Юлії Тимошенко, Партія регіонів, Соціалістична партія, партії демократичного спрямування, які залишилися поза парламентом, але мають своїх представників у місцевих органах влади», — сказав В. Ющенко.

Опозиція, за його словами, підтримуватиме закони та дії влади, спрямовані на підтримку євроінтеграційних процесів. «Це мета, яка має об’єднати всі політичні сили», — наголосив Президент.

Він упевнений, що Європа — це насамперед гра за чіткими правилами: «В політиці це означає вміти йти на розумні компроміси, ставити програмні принципи вище портфелів чи власних амбіцій, мати власну гідність і захищати інтереси держави».

В інтересах влади, громади і партій

Уся влада на місцях має перейти до виконкомів рад. Про це заявив лідер соціалістів Олександр Мороз на всеукраїнських зборах депутатів від Соціалістичної партії України, в яких, як повідомили «Голосу України» в прес-службі СПУ, взяли участь майже чотири тисячі партійців з усієї України.

«Можна вдосконалювати систему організації влади, але принцип має залишитися: влада має перейти до обраних людьми, а не до призначених з Києва», — зазначив він, акцентуючи увагу на вдосконаленні Конституції стосовно підвищення ролі місцевого самоврядування.

Олександр Мороз висловився за введення імперативного мандата для депутатів усіх рівнів. Нині, за його словами, готується відповідний законопроект, який найближчим часом буде ухвалено у парламенті. Він вважає логічним, коли депутат, який не голосує за позицію фракції, буде позбавлений мандата на партійній конференції. А ще, підкреслив Мороз, в законі треба передбачити і відповідний механізм захисту депутата: щоб «він не перетворився на бездумного виконавця ролі керівника фракції партії».

Олександр Мороз звернув увагу на те, що в багатьох обласних радах немає представників усіх районів. Утім, до внесення відповідних змін можна йти шляхом закріплення за тим чи іншим депутатом певного регіону. Це саме, на його думку, має поширитися і на Верховну Раду, в якій, за статистикою, більше половини народних обранців — кияни.

Водночас лідер СПУ переконаний, що соціалісти мають бути активними учасниками коаліційного процесу, виступати своєрідними локомотивами створення коаліцій на різних рівнях. Проте, за його словами, ці коаліції мають створюватися на принципових програмних засадах і не можуть іти врозріз з ідеологією партії.

Олександр Мороз припустив, що найближчими днями угода про коаліцію може бути підписана «трійкою» — «Наша Україна», БЮТ та СПУ. Щоправда, відповідаючи на запитання, чи може «Наша Україна» запропонувати свій варіант угоди і чи не загальмує це процес підписання документа, О. Мороз відповів: «Можливо».

Він підтвердив, що проект документа пропонує винести зі списку посади прем’єра і глави парламенту, які розподілятимуться угодою. «Це має бути предмет більш широких політичних консультацій. Оскільки тут закладається баланс інтересів влади і партій», — додав він.

Водночас його однопартієць Йосип Вінський на запитання, чи наполягатиме СПУ на тому, щоб Олександр Мороз очолив парламент, відповів: «Якщо ми висловили цю позицію, то наполягатимемо, а компроміс шукатимемо».