У Севастопольській міській раді відбулися депутатські слухання для ознайомлення депутатів з генеральним планом міста й основних документів, що регулюють земельні відносини.

Генеральний план Севастополя було прийнято у грудні 2005 року міськрадою минулого скликання. Створення генплану для міста, територія якого дорівнює території Києва, Москви й інших мегаполісів, — справа дуже складна. До цього додавалися політичні аспекти: називати Севастополь містом чи регіоном?

Відповідно до генерального плану, територія поділяється на міську, курортно-рекреаційну і сільську планувальну зону. Особливе слово було сказано про охорону і відновлення унікальної культурно-історичної спадщини, в тому числі про Балаклаву — майбутній туристичний центр, заповідник Херсонес Таврійський.

Генплан передбачає формування комплексної зеленої зони, підвищення забезпеченості населення зеленими насадженнями загального користування (з 10,4 до 25,3 кв. м на людину) і створення ландшафтних парків. На базі НДІ і КБ, колишніх підприємств ВПК, плановано створити технопарки, а виробництва, що забруднюють навколишнє середовище, — винести в існуючі промзони. Севастополь очікує часткова демілітаризація і перепрофілювання спецтериторій (у двокілометровій береговій смузі моря) на курортно-рекреаційні.

У новому генеральному плані враховано і серйозні проблеми Севастополя — міський транспорт, водопостачання і каналізація міста, санітарне очищення, інженерний захист територій від зсувів, підтоплення.

Депутатів міськради ознайомили з основними документами, що регулюють на місцевому рівні питання землекористування, а заступник голови міської ради Петро Кудряшов заявив про намір депутатів нового скликання створити концепцію з питань земельних відносин.

Севастополь.