Міністр у справах сім’ї, молоді і спорту Юрій Павленко провів своєрідну екскурсію для представників ЗМІ на НСК «Олімпійський». Концепція реконструкції цієї, можна сказати, головної спортивної споруди країни передбачає істотне оновлення старих і будівництво нових об’єктів спортивного та інфраструктурного призначення. У плані — спорудження універсального спортивного комплексу. Це, зокрема, критий центр з трибунами для проведення тренувань та змагань з легкої атлетики, ігрових видів спорту, боротьби, боксу тощо.

Серед об’єктів — навчально-тренувальний центр для національних юнацьких та юніорських збірних команд, який матиме навчальний комплекс, мале тренувальне поле з синтетичним покриттям та футбольне трав’яне —з підігрівом.

Концепцією передбачено спорудження будинку громадських спортивних організацій, параолімпійського комітету. А ще критого тенісного комплексу з трибунами для тренувань та змагань відповідно до вимог ATP та WTA.

Буде реконструйовано фізкультурно-оздоровчий комплекс за сучасними стандартами, з офісними приміщеннями для розміщення делегацій та дирекції НСК. На стадіоні з`явиться багатофункціональний тренажерний зал. Він буде пристосований для тренувань і проведення змагань з важкої атлетики, боротьби тощо. На території НСК «Олімпійський» буде зведено центр з водних видів спорту для тренувань та змагань (плавання, стрибки у воду, водне поло). Тут же передбачено аквапарк з атракціонами. Біля нього розташується новий багатофункціональний зал для ігрових видів спорту. Також на території НСК облаштують відкриті спортивні майданчики з ігрових видів та дендропарк.

У зв’язку з новою концепцією реконструкції НСК «Олімпійський» передбачено реорганізацію державних підприємств, що розміщуються на території комплексу. До їх переліку увійшли: навчально-спортивна база «Атлет», підприємство «Тенісні корти», готель «Спорт», льодово-тренувальна ковзанка «Крижинка», український художньо-спортивний ансамбль «Балет на льоду», «Автомехбаза», Управління з експлуатації адмінбудинків.

Суть реструктуризації полягає в тому, щоб адаптувати організаційну структуру Міністерства у справах сім’ї молоді і спорту до нових умов функціонування. Підприємства передбачено об’єднати в Центральну дирекцію з управління та реконструкції спортивних споруд.

Важливим аргументом у потребі реорганізації є неможливість ефективно залучати інвестиції в галузь і, отже, здійснювати серйозні проекти, насамперед пов’язані з відновленням інфраструктури. Практика показує, що інвестори не зацікавлені у фінансуванні підприємств, рівень прозорості яких вкрай низький.

Реорганізація дасть змогу розв’язати зазначені проблеми і знайти компанії, готові вкладати чималі фінансові кошти в реконструкцію спортивних об’єктів й об’єктів інфраструктури. Об’єднання підприємств в Центральну дирекцію з управління та реконструкції спортивних споруд істотно підвищить інвестиційну привабливість проектів.

Центральна дирекція вже провела значну роботу з пошуку інвесторів, досягнуто домовленості з інвестування низки об’єктів. Наприклад, для будівництва легкоатлетичних манежів і комплексу високорентабельних спортивних споруд на території навчально-тренувальної бази «Атлет» і «Тенісних кортів» планується залучити інвестиції в обсязі понад 100 мільйонів доларів.

Стало відомо, що компанія «Укрсоцбудінвест» пройшла відбір у Мінмолодспорті на будівництво олімпійської бази льодових видів спорту «Олімпійське селище». Вона ввійшла до переліку спортивних об’єктів України, які будуть повністю реконструйовані.

Як повідомив Юрій Павленко, його відомство планує створення низки сучасних олімпійських центрів, призначених для повноцінної підготовки та проведення міжнародних змагань найвищого рівня. «Олімпійське селище» матиме криту арену для льодових видів спорту, багатофункціональний спортивний комплекс, торговельно-розважальний центр та належну інфраструктуру. Його зводитимуть на ділянці площею 17 гектарів у Голосіївському районі Києва. Загальна площа будівель комплексу становитиме понад 350 000 квадратних метрів.

Попередня вартість будівництва — понад 300 мільйонів євро. Збудувати комплекс плановано до першого кварталу 2009 року. Нині провадяться проектні роботи. Концепцію реконструкції та будівництва схвалено Містобудівною радою. Початок будівництва заплановано на листопад 2006 року.

Погодьтеся, наміри і плани — грандіозні. Дай Боже, щоб їх реалізували.