Міністерство юстиції України провело «круглий стіл», на якому було обговорено законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію», розроблений міністерством відповідно до указу Президента «Про план заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають із її членства в Раді Європи». Серед основних новел законопроекту такі. Нарешті визначилися з веб-сайтами в мережі Інтернет, віднісши їх до аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації. До інформації про особу, яка є конфіденційною, додано, зокрема, місце роботи та займану посаду, партійність, нагороди, розмір зарплати, результати іспитів, професійного та іншого тестування тощо. При цьому, на щастя журналістів, інформацію про особу, яка претендує на виборну посаду в органах державної влади та місцевого самоврядування, обіймає або обіймала таку посаду раніше, визначили як відкриту.

Деяких змін зазнав інформаційний запит. Так, за законопроектом кожен матиме право звернутися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності із запитом про надання інформації, незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснень причини запиту, якщо інше не передбачено законом.

Також пропонується, що засоби масової інформації та журналісти відшкодовуватимуть моральну (немайнову) шкоду шляхом вибачення з одночасним повідомленням про подальше опублікування чи оприлюднення спростування недостовірної інформації. При цьому текст (аудіо- чи відеозапис) спростування перед опублікуванням має погоджуватися з фізичною, юридичною особою, об’єднанням громадян, органами державної влади та органами місцевого самоврядування, про яких було розповсюджено недостовірну інформацію. А в разі відмови засобу масової інформації та журналіста вибачатися перед потерпілою фізичною, юридичною особою, об’єднанням громадян, суд за позовом останніх може встановити відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

Однак законопроект спричинив чимало критики і зауважень, а тому, найпевніше, зазнає змін.