Учора підготовча депутатська група з організації роботи першої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання затвердила сценарій урочистого відкриття першої сесії новообраного парламенту, порядок денний, схвалила за основу проект рішення про висвітлення роботи парламенту та вирішила низку питань матеріально-технічного забезпечення.

Як розповів керівник підготовчої депутатської групи Іван Бокий (СПУ), урочиста церемонія відкриття парламенту п’ятого скликання відбудеться 25 травня за таким сценарієм: о 10-й годині ранку депутати зберуться у сесійній залі, у цей час пролунає вірш Володимира Сосюри «Любіть Україну». Його запропоновано зачитати у сесійній залі народній артистці України Нілі Крюковій. Потім, згідно зі сценарієм, до сесійної зали зайде Голова Верховної Ради четвертого скликання Володимир Литвин і надасть слово найстаршому присутньому у залі народному депутатові України, котрий зачитає присягу народного обранця. Депутати слухатимуть присягу стоячи. Після цього пролунає духовний гімн України — «Молитва за Україну» Миколи Лисенка («Боже, великий, єдиний, нам Україну храни...»). Потім народні обранці піднімуться на третій поверх кулуарів парламенту і кожен підпишеться під текстом присяги. О 12-й годині відбудеться офіційне відкриття першої сесії Верховної Ради п’ятого скликання: голова підготовчої депутатської групи знову запросить на трибуну найстаршого народного депутата, котрий оголосить сесію відкритою, а вже після цього пролунає Державний гімн України — «Ще не вмерла Україна» на музику Миколи Вербицького. Далі парламентарії мають обрати тимчасову президію. Підготовча група вирішила, що до її складу входитимуть представники всіх п’яти політичних сил, що пройшли до парламенту, оскільки соціалісти після обрання Івана Бокого головою підготовчої групи передали свою квоту комуністам. Щоправда, за словами керівника підгрупи з питань проведення урочистого засідання Верховної Ради, відкриття сесії, формування тимчасової президії та лічильної комісії Олександра Турчинова (БЮТ), за попередньою домовленістю до тимчасової президії не повинні входити лідери політичних сил. Комуністи спочатку запропонували кандидатуру свого лідера Петра Симоненка, але потім вирішили делегувати Адама Мартинюка. «Регіони України» до складу тимчасової президії — Раїсу Богатирьову, бютівці — Олександра Турчинова. А «Наша Україна» — вчора ще не визначилася зі своїм кандидатом.

Після обрання тимчасової президії слово буде надано Президентові України, котрий виступить зі зверненням до народних депутатів України. Промову глави парламенту попереднього скликання В. Литвина, на його прохання, буде роздано депутатам у вигляді брошури. Після виступу Президента в. о. Прем’єр-міністра Юрій Єхануров оголосить заяву про відставку всього складу уряду, і парламент доручить нинішньому складу Кабміну виконувати обов’язки до формування нового уряду. Потім депутати перейдуть до розгляду питань за порядком денним — висвітлення сесії, формування депутатських фракцій, перелік комітетів тощо.

За словами представника «Нашої України» Юрія Ключковського, п’ятниця 26 травня, вочевидь, буде присвячена питанню формування депутатських фракцій. Перша сесія Верховної Ради працюватиме у пленарному режимі до формування комітетів.

Однак найсерйознішим та найневизначенішим на сьогодні, звісно, є питання про утворення парламентської коаліції та вибори керівництва нового парламенту. Члени підготовчої депутатської групи активно коментували переговорний процес, але жодних зрушень у ньому поки що не видно.

Минулими вихідними лідер Соцпартії Олександр Мороз запропонував вивести за рамки коаліційної угоди питання про Прем’єра та Голову Верховної Ради. Утім, і «Наша Україна», і БЮТ, судячи з коментарів представників цих політичних сил, сприймають це не вельми схвально. Зокрема, Юрій Ключковський («Наша Україна») вважає, що «ділити посади на сорти — не гоже». Адже є великий комплекс посад, серед яких і ключові міністерства, і силові відомства, і місцеві держадміністрації, тож не можна все зводити до посад Прем’єра і Голови Верховної Ради. «Для нас найважливіше спочатку визначити напрями політики — що робитиме коаліція, хто нестиме відповідальність, і вже від цього залежить розподіл посад». Крім того, за словами депутата, нині триває «непотрібна гра на випередження» — двоє (тобто БЮТ і СПУ) між собою уже ніби все погодили, а «Нашій Україні» пропонують або підписати їх угоду, або від неї відмовитися. А ще один представник «Нашої України» Петро Порошенко вважає, що за рамки коаліційної угоди треба винести всі кадрові питання, а в угоді передбачити лише відповіді на стратегічні завдання. П. Порошенко не виключив, що «Наша Україна» готова піти на «широкі компроміси, у тому числі й кадрові», але чи стосується це прем’єра чи Голови Верховної Ради — не відповів. А коаліційну угоду, запропоновану Партією регіонів, у «Нашій Україні», за словами П. Порошенка, не обговорюють. У свою чергу, Олександр Турчинов (БЮТ) зазначив, що механізми висування і призначення і глави парламенту, і прем’єра вже чітко виписано у проекті коаліційної угоди, тому не вбачає за необхідне створювати спеціальні додатки до угоди щодо цих посад. Однак «бютівці» учора запевняли, що вже ввечері погодять з соціалістами проект коаліційної угоди, а сьогодні його можуть затвердити разом із «Нашою Україною». Утім, такі заяви останнім часом лунають мало не щодня. Але так і залишаються лише словами.

Учора підготовча депутатська група вирішила майже усі питання, крім розміщення народних депутатів у сесійній залі. За основу взято варіант номер два, за яким «Наша Україна», БЮТ і СПУ сидітимуть поруч. За словами

І. Бокого, неузгоджено не принципові, а лише суто технічні питання. Скажімо, деяким депутатам не хочеться сидіти в одному ряду з іншою фракцією. Згідно з цим проектом «нашоукраїнці» та комуністи будуть на тих само місцях, що й у минулому парламенті. «Регіони України» — від лівого флангу до центру, СПУ — у центрі, але не в перших рядах, БЮТ — між «Нашою Україною» і соціалістами.

Сьогодні о 12-й годині підготовча депутатська група збереться на, вочевидь, уже своє останнє засідання, на якому мають узгодити питання щодо парламентських комітетів і остаточно затвердити розміщення депутатів у сесійній залі. Але підготовча група готує пропозиції лише щодо переліку та предмета відання комітетів, а не якій політичній силі буде віддано керівництво у тому чи тому комітеті. Адже це питання вже політичне, і його вирішуватимуть керівництво нового парламенту та депутатські фракції.