Цьогорічний міжрегіональний театральний фестиваль «Театральний Донбас-2006» відзначився двома тенденціями. По-перше, більшість учасників зробила ставку на класичну драматургію. По-друге, підбиття підсумків стало зливою премій і дипломів: вручення нагород тривало понад годину. Здається, журі прагнуло відзначити всі більш-менш помітні досягнення театрів Донбасу за останній рік. Звісно, визнання критиків важить багато. Але надмірна кількість нагород знецінює звання дипломанта.

— Фестиваль засвідчив, що багатьом театрам потрібна активна творча робота, — вважає голова журі, народний артист України, диригент Національної опери України Іван Гамкало. — Є проблема режисури. Ця проблема дуже гостра і в опері, і в драмтеатрі. Якщо до театру запрошують людей, неординарно думаючих, то й актор при такому режисерові має перспективу.

Класика у майстерному виконанні — це добре. Але із цікавими новими п’єсами — проблема. «Найсучаснішою» на фестивалі виявилася п’єса «У джазі тільки дівчата» — остання прем’єра Донецького академічного українського муздрамтеатру. Саме вона завоювала Гран-прі фестивалю, а також нагороди за кращу режисуру (Олександр Аркадін-Школьник), за кращу чоловічу роль (Андрій Романій та Михайло Кришталь), за кращу чоловічу роль другого плану (Віктор Жданов), за кращу сценографію (Тетяна Медвідь) та кращу хореографію (Василь Маслій).

Серед дипломантів — ще дві роботи донецької муздрами — «Зілля» та «Контрабас». Актор Олег Пшин, виконавець головної ролі в останній виставі, заслужено отримав диплом за кращу чоловічу роль. «Зілля» відзначили за кращу режисуру, краще музичне вирішення, краще звучання хору, кращу чоловічу роль другого плану, кращу жіночу роль (у цій номінації донеччанка Альбіна Терехова розділила «лаври» зі Світланою Немчук із Донецького обласного російського драматичного театру з Маріуполя).

Серед гостей найбільш удалими були виступи маріупольців та луганчан. Перші вразили «Прощальною гастроллю князя К.» за Достоєвським (краща жіноча роль, кращі жіноча і чоловіча ролі другого плану, краще художнє вирішення вистави). Луганський обласний академічний український муздрамтеатр підкорив глядача і журі виставою «Титарівна» за Кропивницьким у постановці Володимира Московченка. Робота удостоєна дипломів за кращу режисуру, кращу чоловічу роль другого плану, краще художнє вирішення, краще хореографічне вирішення та за кращого хормейстера. Не залишилася поза увагою і єдина оперна постановка мистецького конкурсу — «Богдан Хмельницький» у постановці Донецького академічного театру опери та балету. Виконавці головних партій Людмила Шемчук та Стефан П’ятничко отримали дипломи фестивалю.