Нещодавно в столиці вшановували фіналістів Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідних робіт учнів — членів Малої академії наук України (МАНУ). Майже 850 юних талантів, учасників ІІІ завершального етапу, захищали свої наукові проекти чотири дні. До цього вони перемагали в школі, районі, області.

Конкурс-захист проходив у шести наукових секціях (історико-географічній, фізико-математичній, науково-технічній, хіміко-біологічній, обчислювальної техніки і програмування, філології і мистецтвознавства).

Сьогодні МАН України, об’єднуючи 27 регіональних відділень, існує як форма позашкільної науково-дослідної роботи вчених зі школярами, мета якої — знайти і підтримати обдаровану молодь, що навчається. А почався цей рух ще з 30-х років XX століття, коли в гуртки дітей старшого шкільного віку почали приходити вчені, щоб залучити їх до дослідницької, пошукової, експериментальної роботи в різних сферах знань. На жаль, сьогодні ця благородна діяльність не має належної державної підтримки й існує за рахунок ентузіазму вчених, педагогів, батьків, співробітників органів управління освіти. Багато зробив для становлення і розвитку МАН її президент член-кореспондент НАН України Станіслав Довгий.

Конкурс завершився нагородженням переможців дипломами трьох ступенів, пам’ятними медалями і цінними подарунками. До слова, його призерів приймають до ВНЗ країни без вступних іспитів і навіть без співбесіди.

Ольга БУДАРГІНА,журналістка.