Коаліція депутатських фракцій, яку створюють у Верховній Раді, «повинна відповісти на низку ключових питань». Про це заявив Президент України Віктор Ющенко в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна». З-поміж таких питань глава держави, зокрема, назвав україно-російські відносини, євроатлантичну інтеграцію, земельні питання.

Говорячи про північного сусіда, В. Ющенко наголосив на необхідності розвивати такі відносини, «які б не блокували нашу інтеграцію до Європейського союзу». Щодо земельної реформи, то Верховна Рада, на думку Президента, має вирішити питання про право власника землі розпоряджатися своїм майном. Питання про інтеграцію до євроатлантичного співтовариства, за словами В. Ющенка, також потрібно вирішити, зважаючи на національні інтереси держави. «У мене немає сумніву в цьому виборі», — відзначив Президент.

«Тому моя позиція є досить простою: у нас така коаліція була вісім місяців тому, вона розпалася, — сказав глава держави. — Якщо її зараз білими нитками зшивати, ця коаліція п’ять років не витримає. А я не хочу тимчасових коаліцій. Я хочу, щоб ті люди, що прийшли (до парламенту. — Ред.) сьогодні, підписали політичну угоду, щоб вони використали унікальний шанс — п’ять років країну провести без виборів». При цьому В. Ющенко вважає роль Президента «дуже делікатною». «Якщо я зараз глибоко вступатиму в коаліційний процес, як хочуть деякі сторони, то почну підмінювати у цьому переговорному процесі ту сторону, котра повинна бути там з ранку до вечора (маю на увазі «Нашу Україну»), — зазначив глава держави. І додав: якщо це питання виводитиметься на Президента, то він формально стає учасником коаліції, що «згубно для політичної системи».