18 ікон та кілька скульптур, які вкрай потребують реставрації, виставлено на огляд в Івано-Франківському художньому музеї. Ця експозиція — ніби докір владі, протест музейних працівників проти нищення безцінних експонатів, які розсихаються в непридатних для зберігання сховищах, не витримуючи надмірної вологості та перепаду температур. У таких умовах у фондах музею зберігаються 13 тисяч експонатів. 1200 з них потребують реставрації і можуть через якийсь час перетворитися на непотріб, якщо ситуація не зміниться.

Працівники управління туризму і культури ОДА, які побували на цій сумній виставці, не витримали і вирішили взяти під свою опіку хоча б одну з найбільш пошкоджених ікон — «Спас на престолі» (XVІІ ст.). Реставрація її у Львові коштуватиме 15 тисяч гривень. Частину коштів чиновники збираються знайти в обласному бюджеті, а решту — докласти з власних кишень, так їх вразило побачене. Де знайти гроші на порятунок інших пам’яток? Втім, у працівників культури є чимало цікавих ідей. Скажімо, звернутися до багатих людей із закликом заопікуватися іконами із зображеннями своїх патронів — святих Дмитра, Володимира, Івана, Василя, Миколи та інших. А для більшого заохочення обіцяють встановити біля кожної ікони табличку з іменем доброчинця. Сподіваються, що це зворушить їхні серця та трохи розщедрить. Є й інші пропозиції — запропонувати відповідному регіону реставрувати за свій рахунок ікони, які були створені в їхній місцевості. Втім, потрібні гроші і на те, щоб перебудувати експозицію, а самі твори сховати у спеціальні вітрини. Такі ініціативи управління культури сподівається озвучити через звернення голови ОДА Романа Ткача до громадськості.

Але директор художнього музею Михайло Дейнега вважає, що це лише на якийсь час врятує ікони. Адже після реставрації вони знову повернуться у непридатне приміщення. Пан Михайло вважає, що колишнє приміщення колегіати, куди за радянських часів вселили музей, непридатне для такої установи, бо планувалося для інших цілей. Та й саме це приміщення потребує ремонту: підвали затоплює, дах світиться, стіни їсть грибок. Найкраще — переселити музей в інше приміщення або збудувати нове. Але про це зарано мріяти — в облбюджеті коштів не передбачено. Тож мова може йти хіба що про переселення в готове приміщення. У цьому плані музейні працівники дуже сподіваються на колишній палац Потоцьких, який передано громаді. Але поки що він стоїть пусткою. Тим часом національні цінності, які витримали кілька століть, можуть розпастися на дошки. Музейники кажуть: їм важко повірити, що держава не має на збереження пам’яток культури грошей, тоді як відомий чиновник купує за державні кошти нову машину за мільйон, яку потім змушений був, щоб втихомирити громадськість, продати і їздити на дешевшій. Вони кажуть, що в країні бракує не так грошей, як совісті.

Івано-Франківська область.