Переміг здоровий глузд

Друга сесія Чернігівської обласної ради п’ятого скликання не задовольнила протест прокурора області, згідно з яким депутати мали скасувати своє попереднє рішення про обрання двох заступників голови облради і залишити натомість лише одного з них. Юристи облради знайшли вагомі аргументи у чинному законодавстві на підтвердження правильності попереднього рішення.

Складніше на сесії проходив розподіл 13 млн. грн. субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію та ремонт автомобільних доріг комунальної власності. Депутати довго дискутували, чи давати з цієї суми 3,3 мільйона гривень Чернігову, міський голова якого Микола Рудьковський вирішив перейти на постійну роботу до Верховної Ради. Мовляв, ці кошти можуть бути приписані у «послужний список» соціалістів. Зрештою здоровий глузд переміг: у Чернігові також ремонтуватимуть дороги за державний кошт.

Депутати Партії регіонів, СПУ, КПУ під час розгляду питання про обрання голів постійних комісій на знак протесту вийшли із зали. Однак і без їхньої участі вистачило голосів для прийняття рішення. Крім того, одну з комісій все-таки очолив соціаліст.

Голосування засвідчили, що в облраді вимальовується опозиційна меншість у складі Партії регіонів, СПУ, КПУ.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.

На безальтернативній основі

Після кількох днів напруження і протистоянь у сесійній залі, які інколи досягали кульмінації, обрано голову Тернопільської обласної ради. Ним став представник БЮТу Михайло Миколенко, котрий донині обіймав посаду начальника управління освіти та науки облдержадміністрації. До бюлетеня для голосування було внесено лише одну кандидатуру. Необхідні для перемоги голоси «бютівцям» «підкинули» соціалісти: за Михайла Миколенка проголосували 65 депутатів із 116-ти присутніх на сесії. Депутати від «Нашої України» та блоку Костенка—Плюща свого кандидата не висували і участі у голосуванні не брали. На їхню думку, першу сесію облради п’ятого скликання проведено з порушеннями, і вони оскаржують її рішення у прокуратурі.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.