Чому люди мистецтва йдуть у політику? Добре це чи ні? Чи є паралель між політикою і мистецтвом? На ці запитання «Голосу України» відповідає народний депутат України, співачка, людина, досвідчена і в політиці, і в мистецтві — Оксана Білозір.

— Якщо ми згадаємо парламенти третього й четвертого, а особливо другого та першого скликань, там було представників творчої еліти багато порівняно з тим, що є сьогодні. Я гадаю, що сьогодні митців у парламенті замало. Політика сьогодні в Україні має бути максимально публічною, а тому її повинні здійснювати публічні люди. І це цілком нормально, що люди, яких знає суспільство, яких воно поважає, до думки яких прислухається, мають можливість виробляти стратегічні політичні рішення, втілювати їх у життя і звітувати про це перед суспільством. Останнє — це взагалі було б ідеально.

— Чи є якась паралель між політикою і мистецтвом?

— Політика — це мистецтво узгодження інтересів. Найголовніше і для політиків, і для митців — бути щирим, відданим своїй культурі, народові і чесно виконувати свої обов’язки.

— Як ви гадаєте, пісня «Колір сонця», гімн помаранчевої революції, ще досі актуальна?

— Гадаю, ця пісня завжди буде актульною, бо вона примушуватиме кожного з нас подивитися, чи в правильному світі ми живемо. Насамперед подивитися на себе. Чи правильно особисто я живу, чи не приношу дискомфорту в цей світ, чи моя позиція є гармонійною з майбутнім України.

— Які ваші найближчі плани на ниві мистецтва та політики?

— Хочу зробити великий тур по Україні, починаючи зі східних та північних регіонів. В кожному регіоні, окрім концертів, збираюся проводити, як народний депутат України, «круглі столи» з приводу моїх законодавчих ініціатив у парламенті.

Записав Юрій МОСТОВИЙ.