Тривають суперечки навколо комбінату «Криворіжсталь» (тепер ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг»), який продали минулої осені з аукціону закордонному інвестору. Керівництво Фонду держмайна України звинувачує покупця — компанію Mіttal Steel Germany Gmb у невиконанні договірних зобов’язань, через що уряд нібито вже має намір реприватизувати гірничо-металургійний гігант. У свою чергу, у листі адміністрації ВАТ, відправленому на адресу голови Фонду держмайна, зокрема, йдеться, що висунуті претензії «мають розглядатися не як порушення умов договору, а як розбіжності в розумінні виконання деяких норм через різне їх тлумачення сторонами». Водночас профспілковий комітет комбінату заявив, що його запитами нехтують, і він готується повторно вивести трудові колективи на площу, щоб у такий спосіб привернути увагу до нерозв’язаних проблем, недотримання інвестором своїх зобов’язань. За роз’ясненням ситуації кореспондент «Голосу України» звернувся до голови ЦК профспілки металургів і гірників України Володимира КОЗАЧЕНКА.

— ЦК профспілки цілком підтримує позицію профкому комбінату в частині визначення тарифу першого розряду працівника з нормальними умовами праці. На сьогодні він становить лише 453 гривні. А відповідно до галузевої угоди на 2005—2006 рік тарифна ставка має неухильно прирівнюватися до прожиткового мінімуму. Щорічно, коли Верховна Рада затверджує бюджет, закріплюється і сума цього мінімуму. До того ж на цей рік уперше передбачили не разове, як було раніше, а поетапне триразове збільшення прожиткового мінімуму. Отже, треба тричі автоматично піднімати і тарифну ставку для робочого першого розряду. Але нове керівництво криворізького підприємства геть відкидає цю вимогу. А профспілкова організація комбінату наступально і дедалі активніше наполягає на цьому.

— Це єдина умова інвестиційних зобов’язань, яку не виконує новий власник криворізького підприємства, чи є й інші?

— Річну винагороду («тринадцяту» зарплату) за 2005 рік треба було виплатити в розмірі середньомісячної заробітної плати. Фактично виплачено лише 38 відсотків.

Є також істотні претензії до реалізації програми будівництва житла для працівників комбінату, виконання природоохоронних заходів. Варто пам’ятати, що соціальне партнерство — це дорога з двостороннім рухом. І якщо домовилися, то треба всім сторонам дотримувати слова, виявляти взаємну повагу і відповідальність. І якщо профспілковий комітет планує проведення публічної акції, то, на нашу думку, він на правильному шляху. Адже за ним стоять інтереси 56-тисячного колективу криворіжстальців.

— А що відбудеться після такої акції, якщо, скажімо, нові власники і цього разу знехтують вимогами профспілкового колективу?

— Є закон про порядок вирішення трудових суперечок, конфліктів. Акція — це перший крок до початку такої публічної суперечки. Далі він передбачає проведення різних примирливих процедур — створення примирливої комісії, трудовий арбітраж і, у крайньому разі, організація страйку. Але страйк — це не наш шлях. Ми завжди зазначаємо: для вирішення конфліктних ситуацій, прийняття компромісних рішень є стіл переговорів. Просто треба домогтися в першу чергу, щоб нас почули.

— Чи виникала десь ще-небудь така ситуація, як на колишній «Криворіжсталі»?

Виконання всіх договорів про купівлю-продаж підприємств ми контролюємо разом з Фондом держмайна. Перевірили 12 приватизованих підприємств: є порушення, але неістотні. Багато з них було усунуто вже під час перевірки. А у Кривому Розі триває просто нехтування нашими домовленостями. Мовляв, якщо за комбінат сплачено дуже великі гроші, власників ніхто не наважиться чіпати. Зізнаюся, після одержання за підприємство такої великої суми ми всі були на піднесенні: з’явився сильний стратегічний інвестор. З його приходом зможемо зробити криворізький комбінат підприємством, яке в усьому відповідатиме європейським стандартам. І не лише за технічним рівнем, а і соціальною спрямованістю, рівнем зарплати, яка має бути, як в Європі. А в результаті вийшло, що вже з’явилися проблеми з видачею металовиробів нашим заводам, кокс почали купувати не в Україні, а завозити із Казахстану. Внаслідок цього місцеві шахти опинилися на межі банкрутства. І «у когось» з’явилася реальна перспектива згодом купити їх за безцінь. Тепер про зарплату. У Німеччині, наприклад, сталевар за годину отримує 25 доларів. За місяць — понад 4 тисячі доларів. Його колега з ВАТ «Азовсталь» також одержує майже 4 тисячі, тільки не доларів, а гривень. Заробітна плата сталевара на ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» нижче від рівня його колег з «Азовсталі», а тим паче вже з Німеччини.

Як бачите, до європейського рівня ще далеченько. Та й не поспішають власники цього комбінату до європейського рівня заробітної плати.

Тому комісія з питань оскарження результатів перевірки виконання умов договору купівлі-продажу пакета акцій ВАТ «Криворіжсталь» у квітні прийняла рішення звернутися до суду в зв’язку з порушенням новим власником деяких взятих на себе зобов’язань.

— А як ви ставитеся до заяви голови Фонду держмайна про можливість, у разі подальшого недотримання інвестором у повному обсязі умов договору, порушення питання про реприватизацію комбінату і його продаж новим власникам?

— Якщо порушується законодавство про приватизацію, не виконуються умови договору, то можна оголосити новий конкурс купівлі-продажу пакета акцій підприємства. І в цьому разі ми підтримуємо Фонд держмайна. Договори мають неухильно виконувати всі без винятку.

Нині, наприклад, Федерація профспілок України, куди входить наша профспілка, перебуває в трудовому конфлікті з Кабінетом Міністрів. І ми з усією активністю домагатимемося, «незважаючи на осіб», дотримання сторонами взятих на себе зобов’язань. Так, досі не підбито підсумки виконання генеральної угоди за минулий рік, багато пунктів якої, до речі, не були виконані. Ще не укладена нова генеральна угода. Але ж на конференції ще 22 лютого, яка відбулася в Києві за участю всього складу КМУ на чолі з Ю. Єхануровим, було гарантовано, що такий документ обов’язково буде прийнято до 15 березня. Виконання зобов’язань зірвано. Крім того, на порушення генеральної угоди національною комісією з енергетики вводяться нові тарифи для населення на побутову електроенергію, газ, підвищуються тарифи на залізничні перевезення. І Мін’юст, знову-таки на порушення вимог генеральної угоди, реєструє ці зміни. Подано позовні заяви в господарські суди, щоб зупинити дії таких рішень.

Небажання уряду, деяких міністерств і відомств бачити в профспілках реального партнера призвело до того, що Федерація профспілок України вирішила організувати і провести 24 травня всеукраїнську акцію протесту в центрі Києва.

Підкреслюємо, профспілки не проти підвищення тарифів і цін. Але ми наполягаємо на прийнятті попереджувальних заходів соціального захисту. Кожен відсоток підвищення тарифів має автоматично вести до адекватного підвищення зарплати. І водночас треба паралельно домагатися, щоб не зупинялися темпи зростання реального заробітку у всіх сферах економіки країни. У київській акції протесту планується участь майже 50 тисяч осіб. І профспілка металургів і гірників буде серед найактивніших її учасників.

Дніпропетровськ.

P. S.: Коли верстався номер, стало відомо, що керівництво «Міmтал Стіл Кривий Ріг» погодилося з претензіями ФДМУ з приводу невиконання інвестиційних зобов’язань у частині перегляду тарифної сітки.