Уряд схвалив проект бюджетної резолюції на 2007 рік. Характеризуючи його, в. о. міністра фінансів Віктор Пинзеник відшукав доволі точне порівняння — декларація намірів політиків.

Проте додам від себе: політиків, які мають довести суспільству свою профпридатність у міністерських кріслах. А на проект бюджетної резолюції можна дивитися по-різному. Якщо як на фінансовий заповіт, то хтозна, як до нього поставляться ті, кому він адресований. Але, як на мене, не хотілося б, щоб цей проект став черговою декларацією вже тому, що в ньому закладено розумні пропозиції: помірний (у межах двох відсотків) дефіцит держбюджету, конструктивні кроки до реформи оплати праці, яка враховує низький рівень життя населення і стрімке розшарування суспільства за доходами.

Нагадаю, на сьогодні наша частка заробітних плат у ВВП відрізняється від європейського рівня, як зима від літа. Низький рівень доходів не дає змоги уряду втілювати в життя потрібні реформи у сфері тарифного регулювання багатьох галузей, у тім числі житлово-комунального господарства. Міністр фінансів слушно наполягає на тому, що слід розібратися з деякими законодавчими актами, дія яких зупиняється щороку через те, що вони руйнують загальнодержавний баланс. Низька динаміка нашого ВВП обмежує можливості суспільних фондів, які є джерелами формування заробітних плат і пенсій. З цієї ж причини ми не можемо собі дозволити такий порядок, за якого одним громадянам пенсія нараховується з розрахунку 1 відсоток від заробітної плати, а іншим — із розрахунку 90. Або миритися з такими державними цільовими програмами, згідно з якими профілактика від СНІДу перетворюється на «общак» для високопоставлених ескулапів. Віктор Пинзеник казав про наміри підвищити мінімальні розміри заробітних плат до 450 гривень (цього року вони мають зрости до 400. — Авт.) і ніби наполягав.

Можливо, на давно назрілій потребі змін до закону України про працю, які ввели б нову соціальну гарантію — регульовану державою мінімальну погодинну заробітну плату, а можливо — на так потрібному всім порядку звітування у Верховній Раді розпорядників бюджету про його виконання. Його запитали, чи сприйме таку ідеологію новий уряд. Він відповів, що не може відповідати за людей, які нині формують політичну коаліцію. Але все-таки додав: життя змусить.