У Верховній Раді тривають останні приготування до відкриття першої сесії новообраного парламенту п’ятого скликання. Учора дві підгрупи підготовчої депутатської групи вирішували низку організаційних питань.

«Робота триває у діловій, конструктивній обстановці, напевно, у тій формулі, яку ми взяли за основу: закон, логіка і здоровий глузд», — каже Олександр Пеклушенко (Партія регіонів), керівник підгрупи з питань проведення урочистого засідання Верховної Ради, відкриття сесії, формування тимчасової Президії, лічильної комісії та організації роботи першої сесії парламенту п’ятого скликання. Для цієї підгрупи, за словами О. Пеклушенка, серед найголовніших питань — створення умов для роботи парламентських фракцій і фінансування висвітлення роботи Верховної Ради. Керівник підгрупи запевняє, що в «акул» пера і мікрофона жодних проблем із роботою в ложі преси та кулуарах парламенту не виникатиме.

Щодо порядку денного першого засідання Верховної Ради, то нині лунають кілька пропозицій — або залишити чинний порядок без змін, або дещо змінити. Поки що обговорюють порядок денний не загалом першої сесії новообраної Верховної Ради, а лише перших установчих засідань. Серед них — відкриття сесії і складання присяги новообраними депутатами, виступи Президента України та Голови Верховної Ради попереднього скликання, питання про перелік комітетів, створення депутатських фракцій. Саме тут, за словами О. Пеклушенка, виникає певна юридична суперечність: за Регламентом питання про фракції має розглядатися після визначення переліку комітетів, а за новою редакцією Конституції — Верховна Рада є правочинною лише після формування фракцій. Підгрупа вирішила зібратися для доопрацювання всіх організаційних питань сьогодні зранку.

Поряд засідає ще одна підгрупа — з питань забезпечення діяльності Верховної Ради нового скликання, її органів та народних депутатів України, розміщення народних депутатів у залі засідань парламенту. Ця підгрупа вчора вже вирішила всі доручені їй питання і до спільного засідання всієї підготовчої групи, призначеного на 22 травня, вже не збиратиметься. За словами керівника підгрупи В’ячеслава Коваля («Наша Україна»), погоджено два варіанти розміщення народних обранців у сесійній залі.

В обох схемах, які продемонстрував журналістам В. Коваль, передбачено можливе утворення суто «помаранчевої» коаліції: «нашоукраїнці», бютівці та соціалісти сидітимуть поруч, із правого флангу до центру. В центрі лівіше — «регіонали», а традиційно ліворуч — комуністи. Щоправда, в одному з варіантів розподілу депутатських крісел соціалісти не матимуть прямого виходу до парламентської трибуни.

Новообрані депутати — не кияни, котрі не мають власного житла в столиці (а таких, за словами В. Коваля, у новому скликанні 146, що на 30 менше, ніж у минулому), тимчасово мешкатимуть у двох готелях неподалік парламенту — «Київ» та «Україна». Розміщуватися у цих готелях парламентським новачкам дозволено вже з понеділка, 22 травня.