У Криму порушено права кожного десятого учня профтехучилища. За результатами прокурорської перевірки поновлено права майже півтори тисячі неповнолітніх.

Найбільше зловживань виявлено в організації навчально-виховного процесу, соціального захисту сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охорони їхнього життя та здоров’я. Приміром, у Феодосійському професійно-технічному будівельному училищі з батьками підписано понад 200 угод про прийом учнів, відповідно до яких вони зобов’язані «добровільно» надавати спонсорську допомогу училищу на суму 42 тисячі гривень. Кишені учнів ПТУ міліють і через часті порушення порядку надання робочих місць для проходження виробничого навчання та практики.

Майже всі адміністрації училищ укладають угоди, які не відповідають типовим вимогам, внаслідок чого неповнолітні зазвичай не отримують зарплату.

Типовий приклад: майстер виробничого навчання Бахчисарайського професійно-будівельного ліцею не раз вимагала гроші від учнів, погрожуючи їм неатестацією.

Повсюди зневажається й право учнів профтехзакладів на безплатне медичне обслуговування. Особливо часто дітям доводиться платити за... щорічні профілактичні огляди, обов’язкові медогляди. Скажімо, майже півтисячі учнів Сімферопольського вищого професійного училища сфери обслуговування та будівництва платили по 76 гривень за регулярні медогляди. Стільки само учнів Керченського вищого професійного училища суднобудування та деревообробки — по 54 гривні. Таких порушень найбільше в Сімферополі, Керчі, Євпаторії, Бахчисараї, Джанкої, Армянську, Ялті, Красногвардійському. А тим часом багато учнів не проходили медичних оглядів роками...

У профтехучилищах зафіксовано майже тисячу випадків неповної виплати стипендій юнакам і дівчатам.

Крим.