У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відкриттям меморіальної дошки увічнено ім’я видатного філософа і педагога Дмитра Івановича Чижевського (скульптор Ростислав Русин).

Він навчався в університеті протягом 1914—1919 рр., три роки по тому готувався в тодішній докторантурі до викладацької роботи, але «червона» влада змусила його емігрувати. Її не задовольняла участь Чижевського в українських рухах, зокрема — депутатство в Центральній Раді, очолюваній Михайлом Грушевським.

Понад 50 років Дмитро Іванович змушений був працювати на Україну в університетах Німеччини, Чехії, Сполучених Штатів. Він викладав філософські, філологічні та педагогічні дисципліни, написав сотні наукових праць, які лише в останнє десятиліття почали повертатися в Україну. 1994 року видано (а в 2003-му перевидано) його унікальну за науковим методом «Історію української літератури»; 2005 року академічний Інститут філософії опублікував чотиритомне зібрання його філософських праць; того ж року «Академія» видала в перекладі з німецької «Порівняльну історію слов’янських літератур», а дещо раніше в різних видавництвах побачили світ «Нариси української філософії», «Українське бароко» тощо.

Ім’я Дмитра Чижевського присвоєно кафедрі української літератури Гарвардського університету (США), його педагогічну спадщину грунтовно досліджують німецькі та чеські науковці.

В Олександрії Кіровоградської області, де народився вчений, ім’я Д. Чижевського носить вулиця, у Кіровограді — обласна бібліотека, а Національна академія наук у 1999 році встановила премію його імені (присуджується сучасним дослідникам філософії).

Про все це на відкритті меморіальної дошки говорили ректор Київського нацуніверситету академік Віктор Скопенко, професор кафедри теорії літератури і компаративістики Михайло Наєнко, декан філософського факультету професор Анатолій Конверський.

Михайло НАЄНКО, професор КНУ ім. Т. Шевченка.