В Україні створено досить ефективну систему соціального страхування, однак управління фондами ще потребує вдосконалення.

На цьому наголошували учасники круглого столу «Управління системою соціального страхування», який провели у Верховній Раді парламентський комітет з питань соціальної політики та праці, Міністерство праці та соціальної політики та Міжнародна організація праці (МОП).

Заступник міністра праці та соцполітики Олена Гаряча поінформувала учасників зібрання — народних депутатів України, представників уряду, профспілок, організації роботодавців і міжнародних експертів, що уряд розробив відповідний проект закону. За її словами, міністерство підтримує ідею двостороннього управління фондами і створення системи соцстрахування на паритетних засадах. А узагальнити і, можливо, використати у вітчизняній практиці цікавий досвід зарубіжних країн у цій сфері, на думку О. Гарячої, міг би Інститут соціального страхування під егідою Міжнародної організації праці. Ідея про його створення нині обговорюється в Україні. Національний кореспондент МОП в Україні Василь Костриця повідомив, що МОП розпочала проводити порівняльний аналіз вітчизняного законодавства у цій сфері на відповідність міжнародним нормам та конвенціям.

Водночас голова Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко застеріг: не можна підміняти поняття соціального захисту людини обов’язковим соціальним страхуванням. Адже держава повинна і надалі відігравати активну роль у цьому процесі, а не перекладати весь тягар відповідальності на плечі роботодавців і самих працівників.