Учора у Верховній Раді відбулися перші засідання підгруп підготовчої депутатської групи новообраного парламенту.

25 травня Голова Верховної Ради четвертого скликання запросить найстаршого депутата оголосити текст присяги, після чого її підпишуть новообрані парламентарії. Потому найстарший депутат відкриє засідання.

Після Гімну України голова підготовчої групи — соціаліст Іван Бокий посяде місце в тимчасовій президії, до складу якої увійдуть також представники інших чотирьох партій-переможниць. Саме таким, за словами Олександра Турчинова, координатора підгрупи з підготовки пропозицій щодо організації і проведення пленарних засідань першої сесії Верховної Ради п’ятого скликання, підготовки проектів відповідних актів, буде сценарій першого урочистого засідання.

Кількісний склад і перелік комітетів обговорювали члени іншої підгрупи на чолі з Юрієм Ключковським («Наша Україна»). За словами депутата, питання розподілу комітетів між фракціями поки що не розглядалося. Натомість обговорювалися пропозиції щодо об’єднання та розділення деяких комітетів. Зокрема, Партія регіонів пропонує збільшити їх кількість до 28. Про це повідомив представник партії Микола Азаров. Він зазначив, що структура комітетів парламенту має відповідати тим напрямам реформ, котрі необхідно проводити в суспільстві. На їхню думку, треба створити комітети з проведення пенсійної реформи, реформування Конституції, адміністративно-територіального устрою та реформування місцевого самоврядування.

А деякі з існуючих на сьогодні комітетів, навпаки, потрібно об’єднати. Зокрема у закордонних справах і з питань євроінтеграції. Оскільки ЄС є частиною зовнішньої політики України.

Якщо запропонований перелік комітетів буде прийнято, то Партія регіонів готова визначити і функції кожного з цих комітетів, зазначив М. Азаров.