Інвестиційну раду при міському голові створено в Одесі нещодавно. Скептики, а вони були і сьогодні їх чимало, пророкували їй коротке життя і називали не інакше, як пропагандистським заходом-одноденкою. Ідеолог інвестиційної ради, автор розробки концепції її роботи, кандидат економічних наук Михайло ФРЕЙДЛІН цілком упевнений у протилежному.

— Для чого створено інвестиційну раду? — розмірковує Михайло Павлович. — Це громадська організація з вироблення незалежних суджень про найзначущі для Одеси програми, і не лише інвестиційні. Інвестиційна рада — колективний штаб з вироблення рекомендацій для міського голови Одеси Едуарда Гурвіца, для формування інтелектуальної політики міста.

Логічним розвитком у діяльності інвестиційної ради було рішення сесії міської ради про створення комунального підприємства «Агентство програм розвитку Одеси», котре й очолив Михайло Фрейдлін.

— Як було колись, — розповідає Михайло Павлович, — до міського голови під час офіційних візитів різних делегацій надходили пропозиції про наміри вкласти в економіку міста інвестиції. Пропозицій було і є безліч. Але практично всі вони не мають логічного розвитку. Чому? Чому експерти, консультанти не починають практичну роботу з реалізації проектів? На це є цілком об’єктивні причини. Зіткнувшися з реаліями української економіки, недосконалою системою податкового законодавства, низькою кваліфікацією одеських партнерів, майбутні інвестори просто не ризикують продовжувати розпочатий діалог.

Все починається із пропозиції

2 червня в Одесі відкривається ІІІ Міжнародний інвестиційний форум. Його організатором є Державне агентство України з інвестицій і інновацій і Одеська обласна державна адміністрація. Одеса — єдине місто в Україні, що не тільки одержало персональне запрошення для участі в цьому форумі, а й право на презентацію власних інвестиційних проектів. Одним з таких проектів буде міжнародна конференція «Партнерство влади і бізнесу в справі модернізації житлово-комунального господарства».

В Одеській міській раді є тепер програма модернізації ЖКГ. Основні її положення: демонополізація ринку надання житлово-комунальних послуг, участь бізнесу в реформі ЖКГ, створення привабливих умов для вітчизняних і закордонних інвесторів.

Тема інвестицій у житлово-комунальне господарство Одеси зацікавила представників Європейського банку реконструкції і розвитку, фахівців фонду Інституту економіки міста й Інституту житлово-комунального комплексу (Москва), що підтвердили свою участь у міжнародному інвестиційному фонді.

Знати, щоб уміти

Комунальне підприємство «Агентство програм розвитку» завершило розробку проекту «Міжрегіональний освітній портал». Це перший міжрегіональний Інтернет-портал для інформаційної взаємодії шкіл, ліцеїв, гімназій і інших закладів середньої освіти України, Росії, інших країн СНД і далекого зарубіжжя.

— Цей проект є, по суті, проривом у системі середньої освіти у СНД, — коментує Михайло Фрейдлін. — Школярі зможуть цілодобово і швидко одержувати інформацію всіх учасників проекту, а також можливість спілкування між собою в інтерактивному режимі з будь-яких питань, що їх цікавлять.

На цей час Росія й Україна вже підтвердили свою участь у міжрегіональному освітньому порталі.

Будь-яка середня школа, ліцей, гімназія цих держав зможе розміщувати дані про свій навчальний заклад, одержувати в повному обсязі різнопланову інформацію про чинні підходи у системі освіти, програми і методи навчання різним предметам, брати участь у Інтернет-олімпіадах з різних предметів, змаганнях і конкурсах.

Участь у цьому проекті — це своєрідний знак якості і візитна картка освітньої системи навчального закладу.

Передбачається, що у вересні 2006 року в Одесі відбудеться міжнародна практична конференція «Використання сучасних інформаційних технологій у розвитку співробітництва регіональних систем загальної і вищої освіти». На цій конференції відбудеться презентація міжнародного проекту Одеської міської ради «Міжрегіональний освітній портал».

Треба вчитися

Сьогодні комунальне підприємство «Агентство програм розвитку» розробило п’ять проектів: «Про залучення в Одесу великих інвесторів» (на прикладі ІKEA), «Проведення відкритого чемпіонату Одеси з швидких шахів на борту теплохода «Південна Пальміра», «Підвищення туристичної привабливості Одеси». Ще про два проекти розповідалося вище. Але! Для втілення цих планів потрібно працювати над вирішенням низки проблем.

Очікувана і прогнозована проблема в роботі інвестиційної ради комунального підприємства «Агентство програм розвитку Одеси» — брак кваліфікованих фахівців із зовнішньоекономічної і інвестиційної діяльності. З неба вони не упадуть, з інших міст не приїдуть. Що робити?

— Ми підготували і відправили у вигляді грантів у Європейський союз пропозиції: необхідно направити в Одесу відомих бізнес-тренерів, щоб вони провели навчання молодих перспективних одеських менеджерів, — ділиться планами Михайло Фрейдлін. — Нині триває конкурсний добір серед молоді. Без таких одеських фахівців рухатися вперед в інвестиційній політиці просто безглуздо.

Одеса готова приймати інвестиції цілий рік і цілодобово. Вона має для цього все: море, рекреаційний комплекс, курортні можливості, транспортні розв’язки.

Одеса.